Promocija Filma 1

Film Raja Jevrića o Svetom Mardariju (Uskokoviću) “Tihi kutak Hristov“ premijerno prikazan u hramu Svetog Save u Beogradu

Ime: 05.05.2018 PROMOCIJA FILMA MITROPOLIT; Opis: Film režisera Radisava-Raja Jevrića "Tihi kutak Hristov“ Tip: audio/mpeg

U kripti Hrama Svetog Save u Beogradu, u petak 4. maja 2018. godine premijerno je prikazan film režisera Radisava-Raja Jevrića „Tihi kutak Hristov“ o Sv. Mardariju Lješanskom i Sveamerikanskom.

Promocija Filma 2O filmu je, nakon projekcije, besjedio Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjki Mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije, po čijem je blagoslovu i snimljen film u produkciji manastira Ostrog.

Okupljenima se obratio i sveštenik Žarko Uskoković bratanac Svetog Vladike Mardarija.

Na početku večeri prvi put je publici predstavljena pjesma “Sveti Mardarije Svepravoslavni”, u izvođenju vokala Ljiljane Popović, koja je i autor teksta.

Izvršni producent i distributer je Delius film, a scenario i režiju potpisuje Radisav Jevrić. Ovo igrano-dokumentarno ostvarenje je o Svetom Mardariju Libertvilskom, prvom srpskom episkopu na tlu Amerike i njegovom putu iz rodnog Korneta nadomak Podgorice, odakle je krenuo još kao dječak, do dalekog Libertvila. Film je snimljen povodom predstavljanja njegovih svetih moštiju nakon 82 godine od njegovog upokojenja.

Svetska premijera filma bila je 16. jula 2017. u Libertvilu (Čikago) na svečanoj kanonizaciji. Film je prikazan na Pravoslavnom festivalu u Krasnodaru i Sretenjskom pravoslavnom festivalu u Podmoskovlju na kome je nagrađen. U glavnim ulogama su Radivoje Raša Bukvić (vladika Mardarije), pok.Nebojša Glogovac (otac Žika), Kristina Stevović (majka Ivona), Lazar Šćekić, Vuk Bundalo, Sloboda Mićalović i Simo Trebješanin. Direktor fotografije je Miodrag Miša Jelić.  Muziku za film uradili su Matea Prljević i Elena Karaindrou.

Tonski zapis večeri pripremila Olivera Balaban.