Jan 2020 Moleban I Litija U Gracanici 2

Gračanica: Podrška crkvi i narodu Crnoj Gori

Ime: 10.01.2020 Vladika Teodosije Gracanica; Opis: Gračanica Tip: audio/mpeg

Oko pet hiljada ljudi okupilo se večeras (juče) na molebanu u Gračanici u znak podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi i narodu u Crnoj Gori. U litiji koja je krenula u 17 časova ispred Doma kulture i završila se u Manastiru Gračanica okupili su se vernici iz svih delova Kosova i Metohije.

Jan 2020 Moleban I Litija U Gracanici 1Nakon službe ispred Manastira episkop raško-prizrenski Teodosije je oručio da ovdašnji Srbi dobro znaju šta znače svetinje i kakva je njihova uloga u godinama velikih problema i iskušenja. On je odbacio tvrdnje da su okupljanja građana i vernika politička, nacionalistička ili stranačka,  jer je reč o veri i duhovnom nasleđu “koje nam je od Boga dato.”

“Zato, danas, i sa ovoga mesta, apelujemo na vlasti u Crnoj Gori da oslušnu glas većine svog naroda, svoje Crkve, koja je kroz velike svetitelje kao što su Sveti Petar Cetinjski i Vasilije Ostroški, krepila narod u najtežim iskušenjima, i da povuku sporni zakon i ispoštuju prava i slobode naše Crkve u Crnoj Gori.”

Vladika Teodosije je izrazio divljenje  crkvi i narodu koji pruža jedinstven primer odbrane svojih prava i sloboda jer to pokazuje da “možemo mirno, ali odlučno, da se suprotstavimo svakoj nepravdi ovoga sveta. Svojom hrabrošću i dostojanstvom oni su danas primer svima nama i sijaju u celom hrišćanskom svetu.”

Monasi i monahinje kosovsko metohijskih manastira, sveštenici, građani iz Kosovskog Pomoravlja, Kosovske Mitrovice, povratnici iz metohijskih sredina, Hor “Branislav Nušić” iz Kosovske Mitrovice,  prošli su gračničkom glavnom ulicom i ispunili dvorište Manastira Gračanica.

U litiji i na molebanu bili su prisutni državni sekretar u Ministarstvu privrede Republike Srbije Branimir Stojanović, predsednik Privremenog organa Opštine Priština Ljubinko Kradžić i lokalni zvaničnici. Skup je protekao bez incidenata uz pojanje sestrinstva Manastira Gračanica i Hora Branislav Nušić.

Živojin Rakočević