Jan 2020 Moleban I Litija U Gracanici 2

Грачаница: Подршка цркви и народу Црној Гори

Име: 10.01.2020 Vladika Teodosije Gracanica; Опис: Грачаница Тип: audio/mpeg

Око пет хиљада људи окупило се вечерас (јуче) на молебану у Грачаници у знак подршке Српској православној цркви и народу у Црној Гори. У литији која је кренула у 17 часова испред Дома културе и завршила се у Манастиру Грачаница окупили су се верници из свих делова Косова и Метохије.

Jan 2020 Moleban I Litija U Gracanici 1Након службе испред Манастира епископ рашко-призренски Теодосије је оручио да овдашњи Срби добро знају шта значе светиње и каква је њихова улога у годинама великих проблема и искушења. Он је одбацио тврдње да су окупљања грађана и верника политичка, националистичка или страначка,  јер је реч о вери и духовном наслеђу “које нам је од Бога дато.”

“Зато, данас, и са овога места, апелујемо на власти у Црној Гори да ослушну глас већине свог народа, своје Цркве, која је кроз велике светитеље као што су Свети Петар Цетињски и Василије Острошки, крепила народ у најтежим искушењима, и да повуку спорни закон и испоштују права и слободе наше Цркве у Црној Гори.”

Владика Теодосије је изразио дивљење  цркви и народу који пружа јединствен пример одбране својих права и слобода јер то показује да “можемо мирно, али одлучно, да се супротставимо свакој неправди овога света. Својом храброшћу и достојанством они су данас пример свима нама и сијају у целом хришћанском свету.”

Монаси и монахиње косовско метохијских манастира, свештеници, грађани из Косовског Поморавља, Косовске Митровице, повратници из метохијских средина, Хор “Бранислав Нушић” из Косовске Митровице,  прошли су грачничком главном улицом и испунили двориште Манастира Грачаница.

У литији и на молебану били су присутни државни секретар у Министарству привреде Републике Србије Бранимир Стојановић, председник Привременог органа Општине Приштина Љубинко Краџић и локални званичници. Скуп је протекао без инцидената уз појање сестринства Манастира Грачаница и Хора Бранислав Нушић.

Живојин Ракочевић