Hilandarska Kapija 3

Hilandarska kapija (3): „Trojeručica“ u Beranama

Ime: 08.05.2018 Hilandarska Kapija br.3; Opis: Večerašnja emisija posvećena je dolasku „Trojeručice“ u Beranama Tip: audio/mpeg

Večerašnja emisija „Hilandarska kapija“ Radio „Svetigore“ posvećena je dolasku „Presvete Bogorodice Trojeručice“ u Berane.

U manastiru Đurđevi Stupovi donijeta je ikona Presvete Bogorodice Trojeručice koju je Miloš Pantović iz Čikaga poklonio ovom manastiru. Tim povodom Beranama je prošla i svečana Đurđevdanska litija sa ikonom. Litiju je sve vrijeme pratilo jako nevrijeme.

Protojerej-stavrofor Dragan Ristić prenio je zapažanje vladike Joanikija koji je podsjetio da se slično dogodilo i kada je Litija sa moštima Svetog Vasilija Ostroškog prošla kroz Nikšić, grad u kome je Sveti Vasilije stolovao.

-Na isti način je ovako lila kiša, a tada su Nikšićani izašli malo više nego večeras ovdje u Beranama i, kako su prolazile mošti, cio narod pada na koljena, ne gleda da li je pred njim lokva, da li teče voda, rijeka, potok. Svi su padali na koljena pred moštima Svetog Vasilija Ostroškog. Tada je na Trgu u Nikšiću besjedio Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije koji je rekao „Dobro je što pade ova kiša da nas dokrsti, da nas očisti od grijeha“, kazao je otac Dragan.

U večerašnjoj emisiji imaćete priliku da čujete i kratku istoriju ikone „Bogorodice Trojeručice“.

„Hilandarska kapija“ koju preporučujemo vašoj pažnji emituje se svakog utorka u 20:30 časova na Radio Svetigori i posvećena je manastiru Hilandar i Svetoj Gori.

Pavle Božović