Manastir Djurdjevi Stupovi

Manastir Đurđevi Stupovi u Beranama

Hramovna slava manastira Đurđevi Stupovi – praznik Svetog velikomučenika i pobjedonosca Georgija

Ime: 06.05.2018 DJURDJEVDAN STUPOVI VLADIKA JOANIKIJE; Opis: Hramovna slava manastira Đurđevi Stupovi Tip: audio/mpeg

S blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa budimljansko-nikšićkog G. Joanikija, a povodom hramovne slave manastira Đurđevi Stupovi – praznik Svetog velikomučenika i pobjedonosca Georgija, u ovoj drevnoj nemanjićkoj zadužbini organizuju se Đurđevdanske svečanosti.

Proslava je počela u navečerje praznika, subotu 5. maja, svečanim dočekom Ikone Presvete Bogorodice Trojeručice Hilandarske i uvaženih gostiju, prijatelja katedralnog manastira i Eparhije budimljansko-nikšićke, među kojima i Njegovo Preosveštenstvo Episkopa srednjo-zapadnoameričkog i novogračaničkog G. Longina.

Nakon unošenja Ikone Presvete Bogorodice Trojeručice, čiju je osveštanu kopiju donijela delegacija Svete carske srpske lavre Hilandara na čelu sa igumanom Metodijem, služeno je praznično bdenije.

Arhipastirskom besjedom obratio se Preosvećeni Episkop Joanikije, čestitajući nastupajući praznik i hramovnu slavu ovoj svetoj obitelji, svima koji Svetog Georgija proslavljaju kao krsnu slavu i pravoslavnim hrišćanima, koji ga u pomoć prizivaju kao velikog zastupnika pred Bogom.