Djurdjevdanske Svecanosti U Beranama

Proslavljena hramovna slava manastira Đurđevi Stupovi

Ime: 07.05.2018 Djurdjevdan u Djurdjevim Stupovima; Opis: Hramovna slava manastira Đurđevi Stupovi Tip: audio/mpeg

Na praznik Svetog velikomučenika Georgija, u nedjelju 6. maja 2018, u manastiru Đurđevi Stupovi služena je, povodom hramovne slave naše drevne nemanjićke zadužbine, Sveta Arhijerejska Liturgija, kojom su načalstvovali Njihova Preosveštenstva Episkop srednjo-zapadnoamerički i novogračanički G. Longin i Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije. Sasluživalo je brojno sveštenstvo i monaštvo, a radost i blagoslov praznične saborne molitve uveličala je svojim dolaskom bratija Svete carske srpske lavre Hilandara na čelu sa Igumanom Metodijem.

Uvažene goste i prijatelje katedralnog manastira naše Eparhije riječima srdačne dobrodošlice pozdravio je nadležni Episkop Vladika budimljansko-nikšićki G. Joanikije.

On je zamolio Vladiku Longinada kaže riječ utjehe, narodu sabranom na praznik Svetog velikomučenika i pobjedonosca Georgija.

Nadležni Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije je, ovom prilikom, Vladici Longinu dodjelio Medalju Svetog Georgija I stepena u spomen blagodarnosti za iskazanu ljubav i doprinos u obnovi Eparhije budimljansko-nikšićke i pomoć narodu, kako u Crnoj Gori, tako i u rasijanju.

Medaljom Svetog Georgija I stepena odlikovan je i g.-din Miloš Pantović iz Čikaga, koji je finansirao izradu vjerne kopije Ikone Bogorodice Trojeručice Hilandarske. Ovaj veliki dobrotvor, istakao je Vladika Joanikije, i ranije je pomagao našu Crkvu u dijaspori, u svojoj otadžbini, manastir Đurđeve Stupove, kao i izgradnju Sabornog hrama Svetog Simeona Mirotočivog u Beranama.

Preosvećeni Episkop Joanikije je, pozdravljajući brojne drage i uvažene goste, izrazio zahvalnost i g.-dinu Milanu Lešiću iz Toronta na njegovom dobročinstvu u obnovi naše Eparhije. Veliku radost sabranom vjernom narodu, sveštenstvu i monaštvu cijele Eparhije, svojim dolaskom pričinio je i Visokoprepodobni Iguman hilandarski o. Metodije.

U nastavku je osveštan slavski kolač i upriličena trpeza bratske ljubavi, a kum ovogodišnjeg slavlja bio je g.-din Dragoslav Šćekić, predsjednik opštine Berane, koji je zajedno sa svojom porodicom priredio slavsku trpezu, na čemu mu je zablagodario Preosvećeni vladika Joanikije, čestitajući mu, u isto vrijeme, krštenje ćerkice Nikolije.

Za narednu godinu domaćin slavlja biće porodica pok. Veselina Vučetića, a dio kolača, u ime porodice, uzeo je Veselinov unuk Ilija.