Metoh 1

Intervju: Muzički sastav Metoh

Ime: 22.07.2020 Muzicki sastav Metoh; Opis: "22.07.2020_Muzicki sastav_Metoh". Tip: audio/mpeg

Muzički sastav „Metoh“ osnovan je početkom jeseni 2019.godine pri Manastiru Sv. Arhiđakona Stefana u Slancima (okolina Beograda), po blagoslovu igumana o. Andreja. Manastir Sv. Arhiđakona Stefana je metoh manastira Hilandar, odatle je potekla ideja da i sam muzički sastav ponese taj naziv – Metoh.

logo MetohMS „Metoh“ je prvenstveno nastao po blagoslovu o. Andreja da se omladina, koja je redovna Nedeljom na Svetoj Liturgiji pokrene u učestovanju na Bogosluženjima i voljom Božijom kroz par nedelja se oformila grupa mladih ljudi iz koje je kasnije nastao MS „Metoh“.

Sastav je mešovit i broji preko 20 članova – pojaca i instrumentalista.

MS „Metoh“ se bavi izvođenjem tradicionalne i duhovne, crkvene muzike u želji da svo pevačko i sviračko nasleđe dobijeno od predaka prenese na sadašnje i buduće generacije .

Ovaj muzički sastav je za kratak period učestvovao na crkvenim i kulturnim manifestacijama i narodnim saborima širom Srbije.

MetohMS Metoh se može pohvaliti time da priprema svoj prvi CD na kom će biti 10-12 numera. Većinu stihova je napisala Aleksandra Pešić, zatim Dragan Marjanović i Željko Savić. Oni su zapravo zaslužni za trud da svakim stihom prenesu emociju svoje duše onome ko sluša, dok su Milica Mojsilović, Aleksandra Pašić i Ana Marija Bogosavljević zadužene za vođenje sastava, melodije i aranžmane pesama koje se svakom notom urežu duboko u dušu slušaoca.

Prve 2 pesme sastava su objavljene početkom marta ove godine, pod nazivom „Svetinje“ i „Litije“. Kasnije je objavljeno još nekoliko pesama, za Vaskrs – „Dan pobede“, „Narodna himna“ i za Vidovdan 28. juna 2020.god. – „Dogodine na Kosovu polju“. U budućem radu u planu je da se osnuje i škola pojanja u nekoliko sekcija, takođe i dečiji sastav.

O radu MS Metoh govorili smo sa Milicom Mojsilović i Aleksandrom Pešić