Метох 1

Интервју: Музички састав Метох

Име: 22.07.2020 Muzicki sastav Metoh; Опис: "22.07.2020_Muzicki sastav_Metoh". Тип: audio/mpeg

Музички састав „Метох“ основан је почетком јесени 2019.године при Манастиру Св. Архиђакона Стефана у Сланцима (околина Београда), по благослову игумана о. Андреја. Манастир Св. Архиђакона Стефана је метох манастира Хиландар, одатле је потекла идеја да и сам музички састав понесе тај назив – Метох.

лого МетохМС „Метох“ је првенствено настао по благослову о. Андреја да се омладина, која је редовна Недељом на Светој Литургији покрене у учестовању на Богослужењима и вољом Божијом кроз пар недеља се оформила група младих људи из које је касније настао МС „Метох“.

Састав је мешовит и броји преко 20 чланова – појаца и инструменталиста.

МС „Метох“ се бави извођењем традиционалне и духовне, црквене музике у жељи да сво певачко и свирачко наслеђе добијено од предака пренесе на садашње и будуће генерације .

Овај музички састав је за кратак период учествовао на црквеним и културним манифестацијама и народним саборима широм Србије.

МетохМС Метох се може похвалити тиме да припрема свој први ЦД на ком ће бити 10-12 нумера. Већину стихова је написала Александра Пешић, затим Драган Марјановић и Жељко Савић. Они су заправо заслужни за труд да сваким стихом пренесу емоцију своје душе ономе ко слуша, док су Милица Мојсиловић, Александра Пашић и Ана Марија Богосављевић задужене за вођење састава, мелодије и аранжмане песама које се сваком нотом урежу дубоко у душу слушаоца.

Прве 2 песме састава су објављене почетком марта ове године, под називом „Светиње“ и „Литије“. Касније је објављено још неколико песама, за Васкрс – „Дан победе“, „Народна химна“ и за Видовдан 28. јуна 2020.год. – „Догодине на Косову пољу“. У будућем раду у плану је да се оснује и школа појања у неколико секција, такође и дечији састав.

О раду МС Метох говорили смо са Милицом Мојсиловић и Александром Пешић