Otac Velibor Dzomic

Интервју оца Велибора Џомића Српској ТВ

Име: 02.03.2018 O. VELIBOR DZOMIC OGLEDALO; Опис: Интервју оца Велибора Џомића Српској ТВ Тип: audio/mpeg

Протојереј-ставрофор Велибор Џомић у интервјуу Српској ТВ: Положај Цркве у друштву одличан, правни поредак државе је дискриминише

 

Положај Цркве у црногорском друштву координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске протојереј-ставрофор Велибор Џомић оцијенио је у разговору за Српску ТВ из Подгорице одличним, док њен положај у правном поретку државе Црне Горе оцјењује другачије.

„Када је у питању положај Цркве у друштву, ту могу да кажем све најбоље. Ту могу да говорим о броју крштења, вјенчања православних хришћана који се враћају својој вјери послије вишедеценијског атеизма, о великом поштовању које као православни свештеници на челу с Митрополитом Амфилохијем и Владиком Јоаникијем уживамо на сваком кораку у Црној Гори. Људи, захваљујући медијима, имају представу да ми овдје имамо проблем са народом. Ми немамо никакав проблем са вјерним народом, чак ни са оним људима који имају своја другачија увјерења. Духовни живот буја у Црној Гори и срећан сам због тога“, казао је отац Велибпр у емисији „Огледало“ ове подгоричке телевизије.

Положај, пак, Цркве у правном поретку Црне Горе он је оцијенио другачије.

„Дошли смо у једну апсурдну ситуацију, први пут у историји Црне Горе, да се папирима, појединим медијима, дјеловањем одређених групација, безбједносних, параполитичких, параполицијских и ко зна каквих, врши стварање одређене друштвене реалности која нити је била, нити може бити“, рекао је он.

Коментаришући закон о странцима, чијим одредбама је предвиђено да свештеници СПЦ из земаља региона морају полагати тзв. црногорски језик, он је казао да је то само каменчић у мозаику те борбе против Цркве.

„Међутим, све што дође на Цркву споља, то њу само јача. То је свједочанство Христове Голготе, то је свједочанство Христовог Васкрсења и побједе живота над смрћу. То је жива реалност коју вјерујући људи виде. Они који немају духовни вид, то гледају другачије и то је њихово право“, рекао је отац Велибор.

Додао је да му је жао што се држава Црна Гора тако брука и бламира пред свијетом.

„Очито да је послата једна ружна порука према нама (Цркви), а уствари то је ружна порука за државу. То је дискриминаторна одредба. На тај начин они показују да, упркос свој њиховој причи о људским правима, нијесу у менталном смислу макли даље од Биоча, а камо ли да су стигли до Брисела“, објаснио је протојереј-ставрофор Велибор Џомић.