Otac Velibor Dzomic

Intervju oca Velibora Džomića Srpskoj TV

Ime: 02.03.2018 O. VELIBOR DZOMIC OGLEDALO; Opis: Intervju oca Velibora Džomića Srpskoj TV Tip: audio/mpeg

Protojerej-stavrofor Velibor Džomić u intervjuu Srpskoj TV: Položaj Crkve u društvu odličan, pravni poredak države je diskriminiše

 

Položaj Crkve u crnogorskom društvu koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske protojerej-stavrofor Velibor Džomić ocijenio je u razgovoru za Srpsku TV iz Podgorice odličnim, dok njen položaj u pravnom poretku države Crne Gore ocjenjuje drugačije.

„Kada je u pitanju položaj Crkve u društvu, tu mogu da kažem sve najbolje. Tu mogu da govorim o broju krštenja, vjenčanja pravoslavnih hrišćana koji se vraćaju svojoj vjeri poslije višedecenijskog ateizma, o velikom poštovanju koje kao pravoslavni sveštenici na čelu s Mitropolitom Amfilohijem i Vladikom Joanikijem uživamo na svakom koraku u Crnoj Gori. Ljudi, zahvaljujući medijima, imaju predstavu da mi ovdje imamo problem sa narodom. Mi nemamo nikakav problem sa vjernim narodom, čak ni sa onim ljudima koji imaju svoja drugačija uvjerenja. Duhovni život buja u Crnoj Gori i srećan sam zbog toga“, kazao je otac Velibpr u emisiji „Ogledalo“ ove podgoričke televizije.

Položaj, pak, Crkve u pravnom poretku Crne Gore on je ocijenio drugačije.

„Došli smo u jednu apsurdnu situaciju, prvi put u istoriji Crne Gore, da se papirima, pojedinim medijima, djelovanjem određenih grupacija, bezbjednosnih, parapolitičkih, parapolicijskih i ko zna kakvih, vrši stvaranje određene društvene realnosti koja niti je bila, niti može biti“, rekao je on.

Komentarišući zakon o strancima, čijim odredbama je predviđeno da sveštenici SPC iz zemalja regiona moraju polagati tzv. crnogorski jezik, on je kazao da je to samo kamenčić u mozaiku te borbe protiv Crkve.

„Međutim, sve što dođe na Crkvu spolja, to nju samo jača. To je svjedočanstvo Hristove Golgote, to je svjedočanstvo Hristovog Vaskrsenja i pobjede života nad smrću. To je živa realnost koju vjerujući ljudi vide. Oni koji nemaju duhovni vid, to gledaju drugačije i to je njihovo pravo“, rekao je otac Velibor.

Dodao je da mu je žao što se država Crna Gora tako bruka i blamira pred svijetom.

„Očito da je poslata jedna ružna poruka prema nama (Crkvi), a ustvari to je ružna poruka za državu. To je diskriminatorna odredba. Na taj način oni pokazuju da, uprkos svoj njihovoj priči o ljudskim pravima, nijesu u mentalnom smislu makli dalje od Bioča, a kamo li da su stigli do Brisela“, objasnio je protojerej-stavrofor Velibor Džomić.