Jeromonah Vladimir Palibrk

Jeromonah dr Vladimir Palibrk održao predavanje “Bogoslovlje Svetog Grigorija Palame” u Danilovgradu

Ime: 26.03.2022-jeromonah dr Vladimir palibrk-predavanje -danilovgrad; Opis: Bogoslovlje Svetog Grigorija Palame Tip: audio/mpeg

U organizaciji Bratstva pravoslavne omladine “Sveti Arsenije Sremac” iz Danilovgrada, u subotu 26. marta 2022. godine, organizovano je predavanje na temu “Bogoslovlje Svetog Grigorija Palame”.

Predavanje Vladimir PalibrkPredavanje je u sali Zavičajnog muzeja u Danilovgradu održao jeromonah dr Vladimir Palibrk, sabrat manastira Ostrog.

Na početku je pročitana molitva, a potom je gosta i predavača sabranima predstavio g. Mileta Tomić, student Bogoslovskog Fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Posle veoma zanimljivog predavanja prisutni su o. Vladimiru postavljali pitanja vezana za isihastičko nasleđe, značaju molitve i bogoslovskog nasleđa ovog velikog oca i učitelja Crkve, da bi zatim sestrinstvo iz hrama Svete Tekle priredilo posluženje za sve prisutne.

Na kraju predavanja gostu se zahvalio u ime organizatora i đakon Zarija Vuković, predsjednik Bratstva pravoslavne omladine Sveti Arsenije Sremac.

Posle predavanja o. Vladimir je obišao i muzejsku postavku u Zavičajnom muzeju kroz koju je proveo prof. Pero Radonjić, upoznavši o kulturno-istorijskom nasleđu danilovgradskog kraja.

Stalnu izložbenu postavku čine muzejski predmeti sistematizovani u arheološku, numizmatičku, etnografsku, zbirku oružja, odlikovanja, grbova, fotografija i dokumenata. Naročito je vrijedna zbirka arheološkog sadržaja, u kojoj su predmeti pronađeni na lokalitetima danilovgradskog područja. U okviru ove zbirke je i arheološki materijal sa Gradine Martinića, iz ranog srednjeg vijeka, u čijoj postavci je između ostalog izložena rekonstrukcija ranohrišćanske bazilike iz Martinićke Gradine.

Mileta Tomić, student Bogoslovskog Fakulteta u Beogradu