Jeromonah Makarije

Јеромонах Макарије

Јеромонах Макарије Савински: “Са Богом се можемо сјединити само ако одбацимо гријех“

Име: 06. 09. 2020. OTAC MAKARIJE SAVINA; Опис: Са Богом се можемо сјединити само ако одбацимо гријех Тип: audio/mpeg

“Како да се сјединимо са Богом?“- питао се у својој бесједи, којом се обратио сабраном вјерном народу на Светој литургији у манастиру Савина, на Тринаесту недјељу по Педесетници, јеромонах Макарије Савински игуман.

“Са Богом се можемо сјединити само ако одбацимо гријех, јер другог пута и начина нема. Једино се одбацивањем злобе, зависти, блуда, одбацивањем среброљубља, човјек може сјединити са Богом. Ако то не уради човјек ће у овом животу дрхтати од страха. А ако до краја свог живота, овдје на земљи, човјек остане приклоњен и сједињен са гријехом, ако ђаво успије да га придобије и натјера, обмане и убаци у прелест онда ће остати да дрхти и у вјечности. То је пакао који је одсуство Божије зато што човјек неће и није хтио Бога. Није то зато што Бог неће човјека. Бог увијек хоће човјека и зато до последњег нашег издисаја постоји шанса да се покајемо, као онај покајани разбојник“- казао је отац Макарије у својој надахнутој бесједи.

Савински иуман подсјећа да је наша нада то што сви ми имамо могућност да уђемо у рај као покајани разбојник.

“Али ако нема покајања онда је рај за нас затворен. Затворен је зато што је слободна воља неприкосновена и услов је за било какву љубав. Ми имамо слободу, дату од Бога, да сами одлучимо коме ћемо служити и шта желимо. Ако се ја одлучим да ми је гријех лијеп онда ћу у њему и остати. Али наша је нада што ми до краја свог живота имамо прилику да се покајемо и то је оно у чему нас ђаво не може спријечити. Само морамо бити на опрезу, јер је навика та која ће нас у томе спречавати, зато што човјек све што дуже пребива у гријеху, теже се од њега и ослобађа“- опомиње јеромонах Макарије Савински.

Слободанка Грдинић