Jeromonah Makarije

Jeromonah Makarije

Jeromonah Makarije Savinski: “Sa Bogom se možemo sjediniti samo ako odbacimo grijeh“

Ime: 06. 09. 2020. OTAC MAKARIJE SAVINA; Opis: Sa Bogom se možemo sjediniti samo ako odbacimo grijeh Tip: audio/mpeg

“Kako da se sjedinimo sa Bogom?“- pitao se u svojoj besjedi, kojom se obratio sabranom vjernom narodu na Svetoj liturgiji u manastiru Savina, na Trinaestu nedjelju po Pedesetnici, jeromonah Makarije Savinski iguman.

“Sa Bogom se možemo sjediniti samo ako odbacimo grijeh, jer drugog puta i načina nema. Jedino se odbacivanjem zlobe, zavisti, bluda, odbacivanjem srebroljublja, čovjek može sjediniti sa Bogom. Ako to ne uradi čovjek će u ovom životu drhtati od straha. A ako do kraja svog života, ovdje na zemlji, čovjek ostane priklonjen i sjedinjen sa grijehom, ako đavo uspije da ga pridobije i natjera, obmane i ubaci u prelest onda će ostati da drhti i u vječnosti. To je pakao koji je odsustvo Božije zato što čovjek neće i nije htio Boga. Nije to zato što Bog neće čovjeka. Bog uvijek hoće čovjeka i zato do poslednjeg našeg izdisaja postoji šansa da se pokajemo, kao onaj pokajani razbojnik“- kazao je otac Makarije u svojoj nadahnutoj besjedi.

Savinski iuman podsjeća da je naša nada to što svi mi imamo mogućnost da uđemo u raj kao pokajani razbojnik.

“Ali ako nema pokajanja onda je raj za nas zatvoren. Zatvoren je zato što je slobodna volja neprikosnovena i uslov je za bilo kakvu ljubav. Mi imamo slobodu, datu od Boga, da sami odlučimo kome ćemo služiti i šta želimo. Ako se ja odlučim da mi je grijeh lijep onda ću u njemu i ostati. Ali naša je nada što mi do kraja svog života imamo priliku da se pokajemo i to je ono u čemu nas đavo ne može spriječiti. Samo moramo biti na oprezu, jer je navika ta koja će nas u tome sprečavati, zato što čovjek sve što duže prebiva u grijehu, teže se od njega i oslobađa“- opominje jeromonah Makarije Savinski.

Slobodanka Grdinić