Књижевник Веселин Ракчевић

Књижевник Веселин Ракчевић: “Споменик Ваку Ђуровићу оскрнављен је прије тридесетак година, никако у вријеме литија за одбрану светиња“

Име: 20.02.2020 Veselin Rakcevic Spomenik Vaku Djurovicu; Опис: Књижевник Веселин Ракчевић Тип: audio/mpeg

“Не може се угасити планем свијећа на литијама лажима и неистином. Писање о скрнављењу споменика Ваку Ђуровићу сматрам подвалом и провокацијом. Осјећам се повријеђеним овом дезинформацијом којој се у овом тешком тренутку меће клин међу браћом, комшијама и кумовима. Поред свих идеолошких разлика у Момишићима нема тензија и није ми јасно који је монструм могао да смисли оваку информацију. Извор ових лажи треба да се нађе и да се кривично гони по службеној дужности за ширење лажних информација, која узнемирије грађане“ –рекао је у разговору за Радио ,,Светигору“, књижевник, некадашњи професор и новинар ,,Побједе“ Веселин Ракчевић.

Медији су ових дана актуелизовали причу да су оштећене фотографије на надгробном споменику народном хероју Василију-Ваку Ђуровићу који се налази у близини Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

Случај су, наводно, пријавили пролазници који су медијима доставили фотографије али још увијек нема информација када се то догодило нити ко су починиоци.

Књижевник Веселин Ракчевић каже да је ову вијест дочекао као најобичнију, злонамјерно смишљену провокацију како би се подвалило литијама које пролазе улицама Подгорице и цијеле Црне Горе, уз које је и сам духом.

“То није тачно. Памтим да сам негдје осамдесетих година био делегат у Скупштини општине Титоград, када сам се залагао да се то гробље заштити, управо примјећујући да су девастиране фотографије познатог народног хероја и његове браће и не само оне, већ су са гробља ношене ограде и мермерне плоче. Свједок сам да се оштећење на споменику догодило знатно прије ових догађаја о чему је извјештавала и ондашња ,,Побједа“.

Лично сам ишао на разговор код тадашњег предсједника општине Титоград Слободана Симовића заједно са архитектом Андријом Маркушем, како би остаци тог гробља на адекватан начин заштитили и конзевривали. Ништа није помогло. Исто је било и са малом црквом поред Саборног храма, која је била претворена у сметлиште. Одговорно тврдим, и спреман сам да свједочим на сваком суду, да ово нису учинили учесници литија. Било ко да изађе на лице мјеста видјеће да су ово давнашњи, а не догађаји из ових дана. Ову вијест је неко пласирао злонамјерно да би на овај начин оцрнио литије. Сваки метар на овом мјесту је, такође, покривен камерама, литије обезбјеђује и полиција тако да не би промакло да је неко био у гробљу. Народ се окупља у дворишту храма и на улици куда се литије и крећу.

Овакву информацију није доставио нико од старосједилаца, мјештана Момишића и овог краја међу којима су породице: Маркуши, Поповићи, Радовићи, Радетићи, Ђекићи и Радуновићи, јер сви знају да је гробље оштећено раније. Овакве информације су срамотне“-каже Ракчевић.
Он каже да би први реаговао да је споменик оштећен у овим догађајима.

,,Осјећам се повријеђеним овом дезинформацијом којој се у овом тешком тренутку меће клин међу браћом, комшијама и кумовима. Поред свих идеолошких разлика у Момишићима нема тензија и није ми јасно који је монструм могао да смисли оваку информацију. Извор ових лажи треба да се нађе и да се кривично гони по службеној дужности за ширење лажних информација, која узнемирују грађане“- каже Веселин Ракчевић.

Он додаје да није сигуран када је тачно, у периоду од 1980-1985. године, овај споменик оштећен.

,,Лично сам тада реаговао у Скупштини општине о чему постоје записници и о чему је писала ,,Побједа“. Вијест је пласирана злонамерно у овом времену и треба да се стиди онај ко је ово урадио. Прије неколико година и сам сам учествовао у чишћењу овог гробља“ –каже Ракчевић који мисли да на овај начин неко жели да угаси ове свијеће које сијају Црном Гором.

Он поручује да неће моћи јер овај народ има много дубље историјско и духовно памћење од ових плиткоумних који се служе оваквим дефинформацијама које трају само један дан.
,,Наставимо са достојанственим входом са свијећама. Нека се не уразуме ови неразумни и схвате да се не може ићи против народа и његове традиције. Не видим сврхе да се то ради насиљем и преварама, јер зло добра донијети не може. Наставимо са литијама до повлачења закона оваквог какав је сада.

Убијеђен сам да они који чиста срца иду на литије неће направити никакав ексцес, то могу само да ураде ,,убачени елементи“. Ту има народа из свих партија и свих вјера. Ово је један тихи, достојанствени бунт против неправде“-каже Ракчевић.

Он додаје да за своју Српску православну Цркву само тражи да буде једнака са осталим вјероисповијестима које поштује и да њена имовина остане у статусу у којем је била. Врло добро знамо како је стварана Црна Гора и добро знате да је након укидања Пећке патријаршије 1776. године Митрополит црногорско приморски постао Егзарх Пећкога трона и ми не можемо бити никаква посебна црква сем оно што смо увијек били Светосавска црква. Свети Сава омеђио је границе Православља“-подјећа књижевник Ракчевић.

Ракчевић каже да не може да схвати да се данас душа продаје јефтино без обзира што живимо у доста оскудним приликама и тврди да скрнављење постоји али не од сада него уназад тридесет до тридесет пет година, што је спреман да посвједочи на сваком суду.

Слободанка Грдинић