1

Koncert i konferencija za novinare SPD “Jedinstvo” nakon uspjeha u Bjelorusiji

Ime: 19.02.2018. Jedinstvo Kotor Konferencija za novinare; Opis: Koncert i konferencija za novinare SPD "Jedinstvo" Tip: audio/mpeg

NAGRADA IZ BJELORUSIJE DODATNI MOTIV KOTORANIMA

Povodom uspjeha hora Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo” – Kotor 1839 na XVII međunarodnom festivalu pravoslavnih horova „Koložski Blagovijesti” u Grodnom u Bjelorusiji, u crkvi Svetog Nikole u Starom gradu juče je održan koncert sa repertoarom sa pomenutog nastupa.

Nakon koncerta, u riznici Srpske pravoslavne crkvene opštine kotorske  priređen je razgovor sa članovima hora i konferencija za novinare koju je vodio Dušan Davidović.

Koncertu su prisustvovali i predsjednica SO Kotor Dragica Perović i konzul Srbije Zoran Dojčinović.

“Jedinstvo” je izvelo dvadesetominutni takmičarski segment, a zbog poziva da gostuje u Berlinu publika nije bila  u prilici da čuje i sopranistkinju Milicu Lalošević.

Prisutnima su se obratili dirigent “Jedinstva” Mihajlo Lazarević, član hora Petar Bukilica i dirigent Miroslav Homen. Njegov otac Anton Homen vodio je “Jedinstvo” u poslijeratnim godinama.

“Festival je napravljen u saradnji Eparhije grodnjanske i Arhiepiskopije u Minsku zajedno sa državnim institucijama. U desetočlanom žiriju je bilo i predstavnika Crkve i državnih akademskih institucija. Svi su visokoobrazovani muzički, profesori i dirgenti na određenim muzičkim akademijama, gdje predaju horsko pjevanje, vode horove, komponuju za horove”, kazao je Lazarević.

On je izrazio nadu da će Jedinstvo dobiti poziv i za učešće na festivalu u Rusiji.

“U kategoriji crkvenih horova “Jedinstvo” je dobilo najvišu nagradu. Do sada za 17 godina trajanja festivala nijedan laureat prvog stepena nije dodijeljen. “Jedinstvo” je prvi hor sa Balkana koji je dobio laureat drugog stepena, a samim tim i Srpske pravoslavne crkve. Možemo s ponosom reći da smo osvjetlali obraz i gradu Kotoru i našim precima, koji su još davne 1839. osnovali ovaj hor, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj za koju je organski vezan sve ove decenije i Srpskoj pravsolavnoj crkvi”, poručio je Lazarević.

Pored takmičarskog programa “Jedinstvo” je prilikom turneje u Grodnom nastupilo još tri puta.

“U Centru za kulturu (duhovne kompozicije i svetovna muzika sa prostora Balkana), na liturgiji u sabornom hramu Pokrova Presvete Bogorodice uz sasluženje oca Nemanje Krivokapića, član hora, i na gala koncertu prilikom uručenja nagrade. Tada je izvedena kompozicija “O preblagi tihi učitelju” od Natalije Knježinske, na tekst iz “Luče mikrokozme” Petra Petrovića Njegoša, tako da smo još jedanput pokazali iz koje zemlje dolazimo i ko su prethodnici”, kazao je Lazarević.

Pjevač i član uprave “Jedinstva” Petar Bukilica je istakao izuzetan prijem domaćina i organizaciju festivala.

“Ono što je na mene ostavilo najjači utisak su, nakon gala koncerta, riječi kompozitora i dirigenta, člana žirija već 17 godina, protojereja Aleksandra Šaškova. Kazao nam je da smo sigurno najbolji hor sa Balkana koji je ikada došao na festival. Radi poređenja, postoji sličan festival u Minsku. Hor koji je tamo osvojio “gran-pri” na festiavlu u Grodnom je samo mogao da dođe do četvrtog mjesta. A koliko je festival rastao u svih tih 17 godina pokazuje i sama činjenica da horovi koji su na početku bili u konkurenciji za glavne nagrade, ove godine nisu čak uspjeli ni da se kvalifikuju za glavno takmičarsko veče. To nas je impresioniralo i bili smo ponosni”, kazao je Bukilica.

Maestro Miroslav Homen poželio je „Jedinstvu“ puno uspijeha i napretka u budućem radu

„Zadnji cjelovečernji koncert kojem sam prisustvovao prije par godina, nasuprot ovom danas, najiskrenije, govori o velikom pomaku unaprijed SPD „Jedinstvo“. Sa Mihajlom sam se već odavno upoznao kada je bio omaž mom tati. On je izvodio njegovu kompoziciju „Smiluj se“. Već tada je hor išao naprijed. Od tada do danas vidljiva je nemjerljiva razlika i zaslužili ste sigurno sve pohvale i nagradu koje ste dobili tamo“ – kazao je Homen.

On je istakao da je konkurencija bila jaka „jer su slovenski horovi uvijek njegovali najbolje vokale“

„Bugari su nekada dominirali svojim izvrsnim horovima. Posebno se ističe hor Georgi Dimitrov. Slovenski horovi su uvijek bili najbolji. Zapadni njeguju pročišćeni način malo eteričnog pjevanja, a uvijek fali taj fundament što posebno ruski ali i ostali slovenski horovi imaju. Danas je bilo četiri basa, ali ima jedan lijepi kontraš jer sam čuo kada je lijepo obojio dolje. Bilo je, na moje pozitivno iznenađenje, mnogo više tenora. Dalmatinci imaju tenore, ali ne u ovolikom broju. Ovako finih tenora odavno nisam čuo“, kazao je Homen.

On je podsjetio da je njegov otac u poslijeratnom periodu od desetak godina vodio SPD „Jedinstvo“.

„Vezuju  me i te uspomene. Normalno da sam ja kao mali išao u crkvu i pravoslavnu i katoličku. Baba mi je pravoslavka, tako da sam ja živio sa tom muzikom i mogu reći da ste na najboljem putu da Kotoru donesete staru slavu koju je nekad imao“ – zaključio je Homen, poželjevši „Jedinstvu“ puno uspijeha i napretka u budućem radu.

Nakon druženja u riznici crkve Sv. Nikole, potpredsjednik „Jedinstva” Mladen Lučić je članovima hora  uručio priznanja za uspješan nastup na festivalu  u Bjelorusiji.

“Jedinstvo” je u Grodnom boravilo od 07. do 11. februara, gdje je u kategoriji crkvenih horova osvojilo nagradu “Laureat drugog stepena”.

Istu nagradu osvojio je i kamerni hor patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila iz hrama Hrista Spasitelja.

Nakon selekcije repertoara 300 stotina horova, na festival je pozvano 50, a u takmičarskom dijelu učestvovalo 35.

Predrag Nikolić