Kosmetska kandila

Kosmetska kandila LXXXIV

Ime: 26. 03. 2022- KOSMETSKA KANDILA- OTAC ANDREJ- CRNA REKA; Opis: Otac Andrej (Sajc) govorio o filmu-Koriški čudotvorac Tip: audio/mpeg

Iguman manastira Crna reka na Ibarskom Kolašinu otac Andrej (Sajc) govorio o filmu “Koriški čudotvorac“

Pravoslavno udruženje Svetog Save iz Novog Sada je, nakon svih ovih plodonosnih godina koje su obilježili raznim bogougodnim aktivnostima, pokrenuli i sopstvenu produkciju to jest proizvodnju filmova. Njihov prvi kratkometražno-dokumentarni igrani film koji nosi naziv “Koriški čudotvorac” posvećen svetom Petru Koriškom. Tim povodom razgovarali smo sa Igumanom manastira Crna reka na Ibarskom Kolašinu ocem Andrejem (Sajcom).

U trajanju od 22 minuta film govori o velikom Svetitelju Petru Koriškom i čudima koja se dešavaju u manastiru Crna Reka.

Sveti Petar Koriški čudotvori i ispunjava molitve svih koji mu čista srca prilaze a, blagodareći ocu Andreju, vrata crnorečke Svetinje su otvorena za sve duše žedne ljubavi Božije.

Arhimandrit Andrej SajcOtac Andrej je govorio i o životu manstira Crna reka, Svetinje osveštane molitvama i moštima Svetog Joanikija Devičkog, Svetog Petra Koriškog i Prepodobnomučenika Haritona. Dečanac što će, kako kaže, i ostati, otac Andrej nam govori o životu u Crnoj Reci u koju je donio monaški opit Dečanske Svetiinje.
Crnorečki iguman Andrej, koga teške godišnjice za naš narod 24. mart 1999. godine i 17. mart 2004. zatiču u Dečanima, sjeća se ovih nemilih događaja i godišnjica: bormbardovanja NATO snaga Savezne Republike Jugoslavije i martovskog pogroma u ,,miru” i pred očima međunarodnih snaga bezbjednosti.

Kažu da je zaboraviti zločin ravno zločinu. Na to nas opominje Milica Rakić koja bi danas imala 25 godina, na to nas opominje odsječena glava oca Haritona, stradali u Murinu i mnogi drugi mučenici stradali u akciji ironično nazvanoj ,,Milosrdni anđeo”