Kosmetska kandila

Kosmetska kandila XXXVIII

Ime: 11. 04. 2020 KOSMETSKA KANDILA br. 38 Pecka Krasnica Mati Haritina; Opis: Emisija-Kosmetska kandila Tip: audio/mpeg

Mati Haritina Pećka: “Molimo se Gospodu da nam oprosti grijehe i spase nas svih nevolja, kako bi mi došli sebi i vratili se pravom putu spasenja duša svih nas, jer iz ove nevolju samo Bog može da nas izbavi“

Pecka KrasnicaNakon čertdeset godina sestrinstvo manastira Pećka Patrijaršija, na čelu sa svojom igumanijom mati Haritinom, iznijelo je Ikonu Majke Božije Krasnice Pećke u litiji oko zidina ove Svetinje kako bi umolili Majku Božiju da nas spasi od pošasti koja je snašla naš narod i cio svijet-virusa korona.

Mati Haritina kaže za Radio ,,Svetigoru“ da je na tu ideju došla s obzirom na situaciju koja nas okružuje sa svih strana, kako na Kosovu i Metohiji tako i u Crnoj Gori, a posebno na virus korona koji se munjevito širi.

“Majka Božija je 1911. godine spasila svoj narod od kolere, kada je njena Sveta ikona Pećke Krasnice nošena kroz grad Peć, kada su čitani akatisti po kućama i služena svenoćna bdenija. Nebrojen je broj čuda Majke Božije kroz vijekove. I u ovom vremenu samo nas Majka Božija i sveti ugodnici Božiji mogu spasit, moleći se za nas Gospodu da nam Bog oprosti grijehe. Po našem grijehu Bog dopušta stradanja, kako bi se mi pokajali i vratili istinskom životu“-kaže mati Haritina.

Igumanija Mati HaritinaPećka Igumanija kaže da su sestre, koje se od početka nalaze u izolaciji u skladu sa mjerama koje su propisane, iznijele Ikonu Majke Božije u litiji oko zidina manastira.

,,Pomolili smo se Majci Božijoj za srpski narod i cio narod u svijetu. Da Majka Božija umilostivi Gospoda da nam oprosti grijehe i spase nas svih nevolja, kako bi mi došli sebi i vratili se pravom putu spasenja duša svih nas, jer iz ove nevolju samo Bog može da nas izbavi“.

Osvrćući se na zabranu prisustva bogosluženjima izazvanu pandemijom koja vlada, mati podsjeća da se dešavalo da su hramovi bili prazni za vrijeme bogosluženja i dok pandemije nije bilo.

,,Sada, kada treba da sačuvamo jedni druge i sebe same, naš narod protesuje jer ne može da dođe u crkvu. Mi treba da se čuvamo kako Crkva ne bi bila ta koja bi sada izazivala neko iskušenje. Niko nas ne može odvojiti od molitve, u srcu i duši, u svom domu. Strpimo se oko dolaska na liturgije. Nije lako ni našim sveštenicima, niti nama u manastirima, svima nam ovo teško pada da ispoštujemo ono što se od nas traži da mi ne bi bili uzrok nečije bolesti i iskušenja. Pomolimo se posebno za naše ljekare koji trpe veliku žrtvu u ovo vrijeme. Svakodnevno mi u manastiru primamo pozive da se pomolimo za brojne ljekare koji su oboljeli od ove pošasti. Crkva je uvijek naš dom, a sada nas niko ne može spriječiti da se sada molimo u svojim domovima. Bog će zaustaviti i ovo zlo i dati bolja vremena, kada ćemo se opet moliti zajedno u svojim hramovima proslavljajući našeg Gospoda i blagodareći Mu za njegova dobra koja čini za sve nas“-kaže mati Igumanija Haritina Pećka.

Na četvrtu nedjelju Velikog Časnog posta, kada se naša sveta, saborna i apostolska Crkva molitveno sjeća Svetog prepodobnog oca našeg Jovana Lestvičnika, u drevnoj srpskoj sravropigijalnoj Patrijaraškoj lavri Pećkoj Patrijaršiji služena je praznična Liturgija.

Nakon Liturgije krenula je litija sa svetom čudotvornom ikonom Pećke Bogorodice u svešteni ophod oko manastirskih zidina ove starodrevne, svesrpske svetinje. Bila je ovo prva litija nakon četrdeset godina, u kojoj je ova čudotvorna ikona pronijeta oko spoljnih zidina Pećaršije.

Ovu veliku Svetinju roda srpskog pravoslavnog na rukama su nosile mati Haritina, igumanija pećka i sestre monahinje ove svete obitelji. Za vrijeme krsnog vhoda čitana je molitva za izbavljenje od zarazne bolesti koju je sastavio rumunski Patrijarh Danilo i akatist Presvetoj Bogorodici Pećkoj, dok su zidine manastira i njegova okolina kropljeni osvećenom bogojavljenskom vodicom.

Po završetku sveštenog vhoda ikone Majke Božije Pećke Krasnice sestrinstvo manastira Pećka Patrijaršija je još jednom uznijelo toplu i usrdnu molitvu za izbavljenje od korona virusa, najnovije pošasti koja je snašla naš narod i cio svijet, za zdravlje i spasenje svih.

Podsjetimo da je kroz svu burnu istoriju našega naroda, u doba velikih smutnji, zaraznih bolesti i nevolja, ikona Majke Božije Pećke nošena u litiji kroz grad Peć, čudotvoreći i pomažući vjernima.