Moleban Pljevlja

Krivične prijave protiv protojereja-stavrofora Saše Janjića i profesora Bojana Strunjaša

Ime: 16.06.2020 PROF. BOJAN STRUNJAS RADIO MILESEVA; Opis: Krivične prijave protiv protojereja-stavrofora Saše Janjića i profesora Bojana Strunjaša Tip: audio/mpeg

Po blagoslovu Episkopskog saveta Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, i Episkopa mileševskog g. Atanasija kao njegovog člana, u Pljevljima je u nedelju 14. juna 2020. godine u popodnevnim časovima u hramu Svete prepodobne Paraskeve – Svete Petke služen Moleban Presvetoj Bogorodici za spas naroda i odbranu svetinja.

Moleban su služili sveštenici i sveštenomonasi pljevaljskog namesništva Eparhije mileševske.

Veliki broj građana Pljevalja je poslušao poziv svoje Crkve i uzeo učešća u molitvi izražavajući time svoju privrženost veri i vernost Bogu.

Tokom molebana u potpunosti su ispoštovane sve zdravstvene mere koje je propisalo koordinaciono telo Vlade Crne Gore radi zaštite stanovništva od zaraznih bolesti. Kako i dolikuje jednom molitvenom skupu pod okriljem i blagoslovom Crkve sve je proteklo u potpunom miru i redu i verni narod Pljevalja se nakon odsluženog molebana vratio svojim domovima ali sa čvrstom rešenošću da istraje u svojoj nameri da ne dozvoli oduzimanje i skrnavljenje crkvenih narodnih svetinja.

Nakon odsluženog molebana službenici policije iz Pljevalja, kao što je slično učinjeno u još nekoliko gradova u Crnoj Gori, priveli su u policijsku stanicu na informativni razgovor arhijerejskog namesnika pljevaljskog protojereja-stavrofora Sašu Janjića i arhivara riznice manastira Svete Trojice Pljevaljske profesora Bojana Strunjaša.

Posle kraćeg zadržavanja, profesionalnog korektnog postupka i uzimanja izjava policijski službenici su ih pustili. Narednog dana protiv njih je pokrenuta krivična prijava.