Markovdanska Litija Podgorica

Kroz Podgoricu prošla Markovdanska litija predvođena Vladikom Kirilom

Ime: 09 05 2018 markovdanska litija; Opis: "09_05_2018_markovdanska_litija". Tip: audio/mpeg

Tradicionalna Markovdanska litija sa moštima prepodobnog Simeona Dajbabskog prošla je večeras, u čast i slavu Svetog apostola i jevanđelista Marka, ulicama Pogorice.

Prevođena izabranim Episkopom buenosajreskim i centralno-južnoameričkim g. Kirilom, ona se kretala od crkve Svetog Đorđa pod Goricom, ulicom Slobode, pored hotela „Hilton“, do mjesta gdje se nekada nalazio manastir Svetog Marka i dalje pored Sat-kule, preko mosta braće Zlatičanin, nazad do crkve Svetog Đorđa.

Na centralnom gradskom trgu vjernima se obratio protoprezviter-stavrofor Velibor Džomić,starješina crkve Svetog Đorđa, riječima da litija prolazi ulicama glavnoga grada Crne Gore u vrijeme kad hrišćani svijeta na četiri strane proslavljaju vaskrsenje Hristovo, pobjedu života nad smrću.

„Slavimo vječni i neprolazni život koji nam je Hristos otkrio svojim vaskrsenjem. Sa tugom govorimo da u ovaj dan prolazimo okrvavljenim ulicama našega grada. Padaju glave, gine omladina. Velike tragedije su zadesile mnoge porodice od prošle do ove godine“, rekao je on.

On se pomolio za poginule da ih Gospod upokoji i podari im oproštaj sagrešenja i život vječni.

„Molimo se Gospodu da upokoji sve one koji su pali u međusobnim obračunima, da i njima oprosti svako sagrešenje, da one koji su ih ubijali privede k tajni pokajanja. Da one koji su preminuli u miru Gospod upokoji u carstvu svome, da svima nama koji hodimo ovim gradom, ovom zemljom u ovom vremenu podari vjere, nade, dobrog zdravlja, ljubavi, pokajanja i međusobnog praštanja“, rekao je otac Velibor Džomić.

Na mjestu gje se nalazio manastir Svetog Marka, Vladiku Kirila, sveštenstvo i vjerni narod dobrodošlicom je, po ustaljenoj tradiciji, dočekala porodica Đečevića.

Blagodareći im na sračnom dočeku, Vladika je rekao da u Svetom Pismu stoji da su blagoslovene noge onih koji propovijedaju mir.

„A blagoslovena je i ta kuća i taj dom iz koje mirni odgovor dolazi. Takva je vaša porodica i vaša kuća. Uvijek nas dočekujete s mirom, s ljubavlju i čuvate spomen naše velike svetinje – drevnoga Markovog manastira“, rekao je Vladika.

Poželio je porodici Đečevića da joj Bog umnoži potomstvo i utvrdi njen dom.

„Da poželimo da ima više takvih ljudi na ovom svijetu, jer kad bi ih bilo više bilo bi manje mržnje, manje stradanja i manje neprijatnih događaja u našem vremenu“, rekao je Vladika Kirilo.

Po povratku, u porti crkve Svetog Đorđa blagosiljan  je slavski kolač Kola srpskih sestara „Sveti apostol i jevanđelist Marko“, čije članice su priredile posluženje za učesnike ovog krsnog vhoda.

Podmladak folklornog ansambla „Đurđevdansko kolo“ na kraju je izveo kraći praznični program.