Dubrovsko

Lazareva subota u Crkvu Svetog Georgija u selo Dubrovsko

Ime: 21.04.2019 Vladika Joanikije Dubrovsko Vrbica; Opis: Lazareva subota u Crkvu Svetog Georgija u selo Dubrovsko Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije posjetio je, nakon Svete Arhijerejske Liturgije koju je na praznik Vrbicu – Lazarevu subotu, 20. aprila 2019, služio u manastiru Bijela, i hram Svetog velikomučenika Georgija u drobnjačkom selu Dubrovsko.

Preosvećenog Episkopa, u porti dubrovačkog hrama dočekao je, u velikom broju, vjerni narod drobnjačkog kraja, sveštenstvo i sveštenomonaštvo, poželivši dobrodošlicu nadležnom Arhijereju. Vjernom narodu, koji je svojim prisustvom iskazao svoju volju za obnovom hrama Svetog velikomučenika Georgija, obratio se Vladika budimljansko-nikšićki G. Joanikije, koji je kazao da su sve crkve u Drobnjaku, uglavnom, popravljene i prilagođene za sveto bogosluženje.

Crkvi Svetog Georgija u selu Dubrovsko potrebna je obnova, jer je iznutra propala od vlage, a, po Vladikinim riječima, daće Bog, pa će se sve to uraditi, gdje ima dobre volje i gdje su ljudi svjesni šta za njihovo mjesto, za njihove porodice, za njihovu budućnost znači crkva.

Osvrnuvši se na nemile događaje u vezi sa ovim svetim hramom, Episkop Joanikije je istakao da oni koji su ovu crkvu utemeljili i koji su je obnavljali, prije nešto više od sto godina, znali su dobro koja je uloga hrama Božjeg, te da niko nije svojatao crkvu.

Posebnu radost sabranju dalo je krštenje beba, Helene i Stefana iz dvije porodice Ćeranić.