Krstenje Karakas4

Liturgijsko krštenje u crkvi Svetog Georgija u Karakasu u Venecueli

Od 27. nedelje po Duhovima, i praznika Svetog mučenika Jakova Persijanca i Svetog Jakova Rostovskog, 10. decembra 2017. godine, Crkva Hristova brojnija je za još jednog člana zajednice vjernih i onih koji će se usavršavati i izgrađivati u svetotajinskom i svetoduhovskom životu.

Svetu liturgiju tog dana u crkvi Svetog Georgija u Karakasu u Venecueli, služili su arhimandrit dr Evstatije Azdejković, i o. Pavle Penja, misionari Pravoslavne Crkve ovog dijela Južne Amerike.

Svete tajne krštenja, miropomazanja i pričešća primio je maleni Andreas Santiago, a kumovao mu je o. Pavle Penja.

Mali Andreas je sin mladog bračnog para, Karlosa, inače profesora filosofije i Karoline, koja je po zanimanju učiteljica. Njih dvoje je, prije tri godine, priveo u pravoslavnu crkvu i kumovao im na krštenju o. Evstatije Azdejković.

O. Pavle je posle pročitanog jevanđelja sabranima tumačio jevanđelski i apostolski odeljak.

Liturgijsko krštenje, cjelokupnim pogruženjem i potpunim oblivanjem, tj. pomazivanjem Svetim uljem, potvrdilo je još jednom praksu drevne Crkve Hristove, koja je važna u ovim danima liturgijske i svetotajinske obnove, a pogotovu na mjestima gdje misionari pravoslavne crkve propovijedaju učenje i život Crkve po prvi put.

Posle primanja Svetih tajni krštenja i miropozanja, mali Andreas je zajedno sa cijelom crkvenom zajednicom primio i Sveto pričešće, sjedinivši se sa Gospodom Isusom Hristom.

Na kraju liturgije, besjedom se obratio i o. Evstatije koji je govorio o Svetim tajnama, krštenja, miropomazanja i o njihovoj povezanosti i značaju.

Bio je ovo mali duhovski događaj, na kojem je blagodaću Svetoga Duha, mali Andreas obradovao cijelu crkvu Svetog Georgija u Karakasu.

Neka bude sa srećom i blagoslovom novokrštenom članu Crkve Hristove, Anderasu Santiagu, da bi živio u duhovnom i tjelesnom uzrastanju, na radost svojih roditelja, crkvene zajednice Svetog Georgija u Karakasu i na radost cijele Crkve Hristove na mnogaja i blagaja ljeta.

Aleksandar Vujović