Krstenje Karakas4

Литургијско крштење у цркви Светог Георгија у Каракасу у Венецуели

Од 27. недеље по Духовима, и празника Светог мученика Јакова Персијанца и Светог Јакова Ростовског, 10. децембра 2017. године, Црква Христова бројнија је за још једног члана заједнице вјерних и оних који ће се усавршавати и изграђивати у светотајинском и светодуховском животу.

Свету литургију тог дана у цркви Светог Георгија у Каракасу у Венецуели, служили су архимандрит др Евстатије Аздејковић, и о. Павле Пења, мисионари Православне Цркве овог дијела Јужне Америке.

Свете тајне крштења, миропомазања и причешћа примио је малени Андреас Сантиаго, а кумовао му је о. Павле Пења.

Мали Андреас је син младог брачног пара, Карлоса, иначе професора философије и Каролине, која је по занимању учитељица. Њих двоје је, прије три године, привео у православну цркву и кумовао им на крштењу о. Евстатије Аздејковић.

О. Павле је после прочитаног јеванђеља сабранима тумачио јеванђелски и апостолски одељак.

Литургијско крштење, цјелокупним погружењем и потпуним обливањем, тј. помазивањем Светим уљем, потврдило је још једном праксу древне Цркве Христове, која је важна у овим данима литургијске и светотајинске обнове, а поготову на мјестима гдје мисионари православне цркве проповиједају учење и живот Цркве по први пут.

После примања Светих тајни крштења и миропозања, мали Андреас је заједно са цијелом црквеном заједницом примио и Свето причешће, сјединивши се са Господом Исусом Христом.

На крају литургије, бесједом се обратио и о. Евстатије који је говорио о Светим тајнама, крштења, миропомазања и о њиховој повезаности и значају.

Био је ово мали духовски догађај, на којем је благодаћу Светога Духа, мали Андреас обрадовао цијелу цркву Светог Георгија у Каракасу.

Нека буде са срећом и благословом новокрштеном члану Цркве Христове, Андерасу Сантиагу, да би живио у духовном и тјелесном узрастању, на радост својих родитеља, црквене заједнице Светог Георгија у Каракасу и на радост цијеле Цркве Христове на многаја и благаја љета.

Александар Вујовић