Мостар 2

Позлаћени крст на звонику Саборне цркве у Мостару

Име: 27. 02.2021 Otac Radivoje Krulj; Опис: Позлаћени крст на звонику Саборне цркве у Мостару Тип: audio/mpeg

Отац Радивоје Круљ: ,,Историјски дан за Мостар. Након 29 година постављањем последњег, седмог, крста на мостарски Саборни храм овој Светињи и Мостару враћен стари, предратни сјај“

Празник Светог Симеона Мироточивог, петак 26. фебруар 2021. године био је историјски дан за Мостар.

,,Након 29 година постављањем последњег, седмог, крста на мостарски Саборни храм, овој Светињи и граду Мостару враћен је стари, предратни сјај сјај“- казао је за Радио ,,Светигору“ протојереј-ставрофор Радивоје Круљ парох мостарски.

Отац Радивоје каже да су, постављањем позлаћеног крста на звоник Саборне цркве Свете тројице у Мостару, завршени груби грађевински радови на обнови ове Светиње која је почела прије десет година. Али, по ријечима оца Радивоја, преостаје још много посла на уређењу ентеријера.

,,Овако поносно, како се уздиже Саборни храм који чува историју и вишевјековни српски идентитет на овом подручју тако ће се, ако Бог да, уздизати и живот православних вјерника у Мостару и долини Неретве, свједочећи да су мостарски Срби овдје своји на своме“- каже отац Радивоје Круљ.

Након завршетка грубих грађевинских радова, престаје још много посла на уређњеу енетеријера и партера, за шта је потребно много новца. Мостарски Срби рачунају на помоћ донатора, али и званичних институција.

Саброни мостарски храм изграђен је 1873. године, а до темеља порушен 15. јуна 1992. године, за шта нико није одговарао. Црква је заштићени споменик културе Босбе и Херцеговине и једини велики вјерски објекат који није у потпуности обновљен.

Отац Радивоје: ,,Владика Атанасије се, слава Богу, добро осјећа

Оца Радивоја смо питали и о здрављу преосвећеног умировљеног Владике Атанасија. Отац Радивоје каже да се, слава Богу, чини да је Владика превазишао кризне дане.

,,Хвала Богу Владика се добро осјећа. Гледао је утакмицу Црвена зевезда- Милан и био је задовољан пруженом игром Звезде. Прима терапију. Стабилног је здравственог стања и надамо се потпуном оздрављену нашег драгог Тасе“- каже отац Радивоје Круљ.

Слободанка Грдинић

 


За уплате из БиХ:

Primalac: SPCO Mostarska, ul. Konak 7 Mostar
Broj računa: 1402011130000998

За уплате из иностранства:

Naziv pravnog lica: SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVENA OPŠTINA MOSTARSKA
Adresa: Ul. Konak br. 7, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina
Naziv banke: SBERBANK BH D.D. SARAJEVO
IBAN: BA391402011200339287
SWIFT: SABRBA22

Paypal:

https://www.paypal.com/paypalme/SPCMostar