Mostar 2

Pozlaćeni krst na zvoniku Saborne crkve u Mostaru

Ime: 27. 02.2021 Otac Radivoje Krulj; Opis: Pozlaćeni krst na zvoniku Saborne crkve u Mostaru Tip: audio/mpeg

Otac Radivoje Krulj: ,,Istorijski dan za Mostar. Nakon 29 godina postavljanjem poslednjeg, sedmog, krsta na mostarski Saborni hram ovoj Svetinji i Mostaru vraćen stari, predratni sjaj“

Praznik Svetog Simeona Mirotočivog, petak 26. februar 2021. godine bio je istorijski dan za Mostar.

,,Nakon 29 godina postavljanjem poslednjeg, sedmog, krsta na mostarski Saborni hram, ovoj Svetinji i gradu Mostaru vraćen je stari, predratni sjaj sjaj“- kazao je za Radio ,,Svetigoru“ protojerej-stavrofor Radivoje Krulj paroh mostarski.

Otac Radivoje kaže da su, postavljanjem pozlaćenog krsta na zvonik Saborne crkve Svete trojice u Mostaru, završeni grubi građevinski radovi na obnovi ove Svetinje koja je počela prije deset godina. Ali, po riječima oca Radivoja, preostaje još mnogo posla na uređenju enterijera.

,,Ovako ponosno, kako se uzdiže Saborni hram koji čuva istoriju i viševjekovni srpski identitet na ovom području tako će se, ako Bog da, uzdizati i život pravoslavnih vjernika u Mostaru i dolini Neretve, svjedočeći da su mostarski Srbi ovdje svoji na svome“- kaže otac Radivoje Krulj.

Nakon završetka grubih građevinskih radova, prestaje još mnogo posla na uređnjeu eneterijera i partera, za šta je potrebno mnogo novca. Mostarski Srbi računaju na pomoć donatora, ali i zvaničnih institucija.

Sabroni mostarski hram izgrađen je 1873. godine, a do temelja porušen 15. juna 1992. godine, za šta niko nije odgovarao. Crkva je zaštićeni spomenik kulture Bosbe i Hercegovine i jedini veliki vjerski objekat koji nije u potpunosti obnovljen.

Otac Radivoje: ,,Vladika Atanasije se, slava Bogu, dobro osjeća

Oca Radivoja smo pitali i o zdravlju preosvećenog umirovljenog Vladike Atanasija. Otac Radivoje kaže da se, slava Bogu, čini da je Vladika prevazišao krizne dane.

,,Hvala Bogu Vladika se dobro osjeća. Gledao je utakmicu Crvena zevezda- Milan i bio je zadovoljan pruženom igrom Zvezde. Prima terapiju. Stabilnog je zdravstvenog stanja i nadamo se potpunom ozdravljenu našeg dragog Tase“- kaže otac Radivoje Krulj.

Slobodanka Grdinić

 


Za uplate iz BiH:

Primalac: SPCO Mostarska, ul. Konak 7 Mostar
Broj računa: 1402011130000998

Za uplate iz inostranstva:

Naziv pravnog lica: SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVENA OPŠTINA MOSTARSKA
Adresa: Ul. Konak br. 7, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina
Naziv banke: SBERBANK BH D.D. SARAJEVO
IBAN: BA391402011200339287
SWIFT: SABRBA22

Paypal:

https://www.paypal.com/paypalme/SPCMostar