Cetinje

Liturgijsko sabranje u čast Svetog Jovana Zlatoustog u Cetinjskom manastiru

Ime: 09.02.2018 Mitropolit Cetinje Besjeda; Opis: Liturgijsko sabranje u čast Svetog Jovana Zlatoustog u Cetinjskom manastiru Tip: audio/mpeg

Na praznik Prenosa moštiju Svetog Jovana Zlatoustog, u petak 9. februara 2018. godine, svetu liturgiju u Cetinjskom manastiru služio je Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije sa sveštenstvom i sveštenomonaštvom, povodom slave IV razreda Cetinjske bogoslovije, koji su XXIII generacija obnovljene bogoslovije ‎(2014-2019).

Mitropolitu su sasluživali, rektor bogoslovije protojerej-stavrofor Gojko Perović, protosinđel Isak Simić, jeromonah Prohor Josifov, jeromonah Justin Mrenović, jerođakon Onufrije Savić i đakon Dušan Bigović.

Za pjevnicom su pojali i u oltaru čtecirali učenici IV razreda.

Posle pročitanog odjeljka iz apostola i jevanđelja, Mitropolit Amfilohije je besjedio o velikom učitelju Crkve Pravoslavne, Jovanu Zlatoustom, koji je izabrani među izabranima, i svojim životom i djelima, koji je čitavim svojim bićem svjedočio put Hristov.

Vladika je u besjedi poučio sabrane monahe, učenike i vjerni narod o svetitelju, poručivši učenicima, da se u svom životu ugledaju na ovog velikog jerarha Crkve Hristove i da neko iz ove generacije nastavi izučavanje jelinskog jezika, kako bi se prevela sva djela Svetog Jovana Zlatoustog sa grčkog na srpski jezik.

Mitropolit Amfilohije će danas osveštati i prerezati slavski kolač u trpezariji Cetinjske bogoslovije i prisustvovati slavi vicematuranata, sa gostima bogoslovije, čiji je razredni starešina profesor mr Slobo Stanišić.