Милица Вуксановић фреска

Милица Вуксановић у цркви Свете Тројице у насељу Зеленика у Херцег Новом фрескописала литије за одбрану светиња у Црној Гори

Име: 19.10.2021 MILICA VUKSANOVIC; Опис: Милица Вуксановић у цркви Свете Тројице Тип: audio/mpeg

Милица је на фресци осликала блаженопочивше Митрополита Амфилохија, Владику Атанасија и оца Мома Кривокапића који у руци носи Његошеву капелу, чију је прву реплику, након рушења цркве на Ловћену, управо он градио од 1972. године у насељу Прчањ у Боки. На фресци је представљен и Митрополит Јоаникије, владике Кирило и Методије, дјеца учесници литија а међу њима и кума Митрополита Амфилохија мала Уна.
На бочном зиду исте цркве Милица је представила литију у Никшићу у којој су ношене мошти Светог Василија Острошког.

Фрескописац Милица Вуксановић је завршила Академију Српске православне цркве за умјетност и консервацију у Београду са благословом блаженопочившег Митрополита Амфилохија. С обзиром да је увијек привлачило сликање Милица је, као ученица другог разреда средње школе, дошла у манастир Прекобрђе да би се упознала и са фрескописом.

Ту је срела Митрополита Амфилохија који је благословио да своје школовање, након завршене средње школе, настави на поменутој академији. Своје прве радове након завршене академије ова млада даровита умјетница имала је управо у манастиру Прекобрђе.