Milica Vuksanović freska

Milica Vuksanović u crkvi Svete Trojice u naselju Zelenika u Herceg Novom freskopisala litije za odbranu svetinja u Crnoj Gori

Ime: 19.10.2021 MILICA VUKSANOVIC; Opis: Milica Vuksanović u crkvi Svete Trojice Tip: audio/mpeg

Milica je na fresci oslikala blaženopočivše Mitropolita Amfilohija, Vladiku Atanasija i oca Moma Krivokapića koji u ruci nosi Njegoševu kapelu, čiju je prvu repliku, nakon rušenja crkve na Lovćenu, upravo on gradio od 1972. godine u naselju Prčanj u Boki. Na fresci je predstavljen i Mitropolit Joanikije, vladike Kirilo i Metodije, djeca učesnici litija a među njima i kuma Mitropolita Amfilohija mala Una.
Na bočnom zidu iste crkve Milica je predstavila litiju u Nikšiću u kojoj su nošene mošti Svetog Vasilija Ostroškog.

Freskopisac Milica Vuksanović je završila Akademiju Srpske pravoslavne crkve za umjetnost i konservaciju u Beogradu sa blagoslovom blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija. S obzirom da je uvijek privlačilo slikanje Milica je, kao učenica drugog razreda srednje škole, došla u manastir Prekobrđe da bi se upoznala i sa freskopisom.

Tu je srela Mitropolita Amfilohija koji je blagoslovio da svoje školovanje, nakon završene srednje škole, nastavi na pomenutoj akademiji. Svoje prve radove nakon završene akademije ova mlada darovita umjetnica imala je upravo u manastiru Prekobrđe.