Milutin Micovic

Милутину Мићовићу уручена награда „Миодраг Ћупић“

Милутину Мићовићу уручена награда „Миодраг Ћупић“

Име: 16.06.2018 Urucena ngrada Micovicu; Опис: Милутину Мићовићу уручена награда „Миодраг Ћупић“ Тип: audio/mpeg

У књижари Матице српске у Подгорици, у уторак 12. јуна 2018, одржано је свечано уручење књижевне награде „Миодраг Ћупић“ књижевнику Милутину Мићовићу за књигу поезије и кратке прозе „Дан -ноћ“.

Према мишљењу жирија, у чијем саставу су били Андрија Радуловић, предсједник, Веселин Матовић и др Радоје Головић, „искусни прозни писац, есејиста и пјесник Милутин Мићовић написао је вриједну књигу поезије и кратке прозе под симболичним насловом „Дан – ноћ“ у којој, на особен начин, преиспитује књижевну традицију, умножава тајну ријечи, освјетљава поноре и изворе, трага за тајном обнављања, поставља и одговара на многа питања из дубине времена, а све у одбрану језика и човјека“.

У програму свечаног уручења награде учествовали су: Андрија Радуловић, Никола Вукчевић, др Радоје Головић, Веселин Матовић и Оливера Гошовић.

Награда се састоји из дипломе, плакете, рад вајара Света Радовића и новчаног износа.

Књижевник, есејиста, публициста и колумниста Милутин Мићовић објавио је више значајних књига поезије и прозе и приредио неколико зборника „Дани Његошеви“. Заступљен је у значајним антологијама поезије. Мићовић је написао предговоре за руско и румунско издање Његошеве „Луче микрокозме“. За досадашњи књижевни рад добио је награде: „Марко Миљанов“, награду Библиотеке „Његош“, орден В.В. Болотова (Русија). Недавно је добио награду Међународног фестивала поезије у Румунији „Врата поезије“, као и орден Румунске православне цркве. Предсједник је књижевног друштва „Његош“.

Добитници награде „Миодраг Ћупић“ су и: Срба Игњатовић, Илија Лакушић, Ранко Јововић, Зоран Костић, Гојко Ђого, Тодор Живаљевић, Радомир Уљаревић и Будимир Дубак