Mitropolit

Mitropolit Amfilohije na Bogojavljenje služio Liturgiju sa vodoosvećenjem u hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici

Ime: 19 01 2018 JEVANDJELSKA BESJEDA MITROPOLITA AMFILOHIJA NA BOGOJAVLJENJE; Opis: Mitropolit Amfikohije na Bogojavljenje služio u Sabornom hramu u Podgorici Tip: audio/mpeg

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je 19. januara, na Bogojavljenje, sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

U liturgijskoj propovijedi nakon čitanja Jevanđelja Vladika je rekao da je krštenje Gospoda Isusa Hrista na Jordanu veliki i strašni događaj.

„Na taj način su se prvi put u istoriji svijeta otvorila nebesa. I Duh Sveti sišao je na Gospoda, Duh Očev, Duh Njegov, Duh životvorni kojim diše sve što diše i kojim postoji sve što postoji od nastanka svijeta“, rekaoje on.

Osvećenje vode

Mitropolit crnogorsko-primorski je dodao da je Gospod poslije svoga krštenja, i poslije kušanja na Gori kušanja, pozvao ljude u svojoj propovijedi da se pokaju se i ispunjuju blagu vijest.

„I tako je to od tada do danas, do kraja svijeta i vijeka. Mi gledamo i slušamo taj veliki i strašni događaj javljanja Božjeg. I blagosiljamo Gospoda našega, jer se javio, jer nam je otkrio veliku i svetu tajnu, nepoznatu za ljudski rod, nedostupnu ljudskome umu i razumu. Otkrio se i kao jedan Bog, ali u licu Svete Trojice Oca i Sina i Duha Svetoga“, kazao je Mitropolit Amfilohije.

Nakon svetog prišešća, Mitropolit Amfilohije je sa sveštenstvom obavio veliko bogojavljensko vodoosvećenje.

Bogojavljenje hram

Čestitajući mnogobrojnim vjernicima praznik, rekao je da se sam Bog bori protiv svake sile demonske, svake nečistote, laži i prljavštine.

„Zato je i došao među nas i svojom svjetlošću sve nas osvijetlio. I evo ga, ponovo dolazi Gospod među nas. Zato se poklanjamo Njegovom svetome krštenju i svetom Bogojavljenju se poklanjamo, Gospodu našem Ocu i Sinu i Duhu Svetome. Bog se javi“, rekao je Mitropolit Amfilohije.