Bar

Proslavljena 140. godišnjica oslobođenja Bara od Turaka

Svetom arhijerejskom liturgijom u sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira i osvećenjem spomenika kralju Nikoli Petroviću u Baru je danas proslavljen jubilej – 140 godina od oslobođenja ovog primorskog grada od viševjekovne turske okupacije.

Načalstvovao je Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, a sasluživalo mu je sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske, uz molitveno učešće mnogobrojnih pravoslavnih vjernika iz Bara i drugih mjesta Crne Gore.

U liturgijskoj propovijedi nakon čitanja Jevanđelja Mitropolit crnogorsko-primorski je rekao da je zemaljski čovjek prizvan da uzrasta u mjeru Hristovu.

Dodao je da je i Sveti Jovan Vladimir mučenički postradao za Hrista, kao što je prije dvije hiljade godina postradao i Sveti arhiđakon Stefan.

Po završetku Liturgije služen je pomen i svečano otkriven i osveštan spomenik oslobodiocu Bara, knjazu, potonjem kralju Nikoli Prvom Petroviću, rad akademskog vajara Miodraga Živkovića iz Beograda.

Mitropolit Amfilohije je rekao da je i kamen na kome se nalazi lik kralja Nikole sletio s Lovćena.

Naglasio je da je kralj Nikola oslobodilac i Kosova i Metohije 1912. godine.

Mitropolit Amfilohije je poručio da se svi oni koji danas podržavaju teroriste na Kosovu i Metohiji odriči kralja Nikole i njegovih oslobodilaca Kosova i Metohije.

Publicista Jovan Markuš govorio je prenosu zemnih ostataka kralja Nikole u Otadžbinu.

Potom je u kripti barskog Sabornog hrama priređen božićni prijem kojem su, pored mnogobrojnih priložnika i dobrotvora hrama prisustvovali i Nadbiskup barski i Primas srpski Rok Đonlešaj, glavni imam barski Muidin efendija Milaini i predsjednik SO Bar Radomir Novaković.

Proslava je počela sinoć u dvorcu kralja Nikole otvaranjem izložbe ilustracija iz vremena oslobođenja Bara, čiji je priređivač Goran Grković, i tribinom na temu „Oslobođenje Bara 1878. g. u istoriji i književnosti“ na kojoj su govorili Mitropolit Amfilohije, Žarko Leković, Budimir Aleksić, Željko Vujadinović i Mladen Zagarčanin.

Foto: J. Radović i S. Zabjako