Mitropolit Kurilo Zeta

Митрополит Амфилохије служиo у манастиру Светог Јована Владимира у Курилу – Зета

У Зети прослављена прва годишњица од освећења манастира Светог Јована Владимира, Литургију служио Митрополит Амфилохије

Светом архијерејском литургијом, коју је са свештенством служио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије у селу Курило у Зети данас је прослављена прва годишњица од освећења манастира Светог Јована Владимира.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља, Митрополит црногорско-приморски је, тумачећи причу о легиону демона који су силом Господњом напустили болесника и прешли у крдо свиња, рекао да никада у људској историји демонска сила није била снажна као што је данас.

„И демонска сила је тада исповиједила Господа, а многи људи га данас не исповиједају. Нажалост, легион се у ово наше вријеме уселио у многе људе и у многе земаљске народе. Назива се данас демократија, која као влада у свијету. Питање је да ли је то демократила или је демонократија – то Господ може да знаде од нас. А мени се чини да се демократиоја претвара у демонократију и да је сатанизам постао главна вјера савременога човјечанства, и то онога хришћанскога“, казао је Владика Амфилохије. Рекао је да, упркос томе, данас васкрсавају древне светиње.

Након светог причешћа Митрополит Амфилохије је казао да ће манастирска црква, која је до сада била посвећена Светој Петки Римљанки, од сада бити посвећена Светом Јовану Владимиру.

Након литургије у манастирском конаку је приређена славска трпеза љубави за којом је Митрополита, свештенство и вјерни народ поздравио ктитор ове светиње Ратко Војинов Станковић.