Mitropolit Kurilo Zeta

Mitropolit Amfilohije služio u manastiru Svetog Jovana Vladimira u Kurilu – Zeta

U Zeti proslavljena prva godišnjica od osvećenja manastira Svetog Jovana Vladimira, Liturgiju služio Mitropolit Amfilohije

Svetom arhijerejskom liturgijom, koju je sa sveštenstvom služio Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije u selu Kurilo u Zeti danas je proslavljena prva godišnjica od osvećenja manastira Svetog Jovana Vladimira.

U liturgijskoj besjedi nakon čitanja Jevanđelja, Mitropolit crnogorsko-primorski je, tumačeći priču o legionu demona koji su silom Gospodnjom napustili bolesnika i prešli u krdo svinja, rekao da nikada u ljudskoj istoriji demonska sila nije bila snažna kao što je danas.

„I demonska sila je tada ispovijedila Gospoda, a mnogi ljudi ga danas ne ispovijedaju. Nažalost, legion se u ovo naše vrijeme uselio u mnoge ljude i u mnoge zemaljske narode. Naziva se danas demokratija, koja kao vlada u svijetu. Pitanje je da li je to demokratila ili je demonokratija – to Gospod može da znade od nas. A meni se čini da se demokratioja pretvara u demonokratiju i da je satanizam postao glavna vjera savremenoga čovječanstva, i to onoga hrišćanskoga“, kazao je Vladika Amfilohije. Rekao je da, uprkos tome, danas vaskrsavaju drevne svetinje.

Nakon svetog pričešća Mitropolit Amfilohije je kazao da će manastirska crkva, koja je do sada bila posvećena Svetoj Petki Rimljanki, od sada biti posvećena Svetom Jovanu Vladimiru.

Nakon liturgije u manastirskom konaku je priređena slavska trpeza ljubavi za kojom je Mitropolita, sveštenstvo i vjerni narod pozdravio ktitor ove svetinje Ratko Vojinov Stanković.