Mitropolit Podmaine

Mitropolit Amfilohije služio na Lazarevu subotu Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Podmaine

Ime: 31.03.2018- MITROPOLIT PODMAINE; Opis: Mitropolit Amfilohije služio na Lazarevu subotu Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Podmaine Tip: audio/mpeg

Njegovo Visokopreosvštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je danas na Lazarevu subotu sa sveštenstvom i vjernim narodom Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Podmaine kod Budve.

Na početku liturgije mitropolit je proizveo monaha Joakima u ipođakona a kasnije u toku službe u đakona. Obukao je brata Borisa u iskušenika  a u toku Liturgije krstio i miropomazao nove hrišćane, Teodoru i Lazara.

Nakon čitanja Jevanđelja Mitropolit je pojasnio da je krštenje, prosvećenje svjetlošću Hristovom, oblačenje u Hrista koji je vječna i neprolazna svjetlost.

Nakon svetog pričešća mitropolit je blagosiljao slavske kolače i čestitao slavu mnogobrojnim svečarima.

Arhiepiskop cetinjski g. Amfilohije je služio i parastos Savi Komatoviću koji je ktitor manastira Podmaine.

Po završetku Božije službe  kazao je da pominjući sve one koji su se ugradili u ovaj manastir  posebno pominjemo oca našeg Savu Komatovića koji se ovdje upokojio prije 20 godina .

-Da nije bilo oca Save mi danas ne bi mogli ovdje da se sabiremo. Ova svetinja je bila oskrnavljena još od 1837 g. a blagodareći njemu koji je ovdje uložio trud, žrtvu ona je  obnovljena i monaško bratsvo sabrano.

Mitropolit je zablagodario svima koji su pomogli dalju obnovu ove svetinje, ocu Benediktu (pređašnjem igumanu) i ocu Rafailu sadašenjem igumanu manastira Podmaine, kao i svom vjernom narodu.