Mitropolit Rustovo

Mitropolit Amfilohije služio u manastiru Rustovo

Ime: 25.03.2018 MITROPOLIT RUSTOVO; Opis: Mitropolit Amfilohije služio u manastiru Rustovo Tip: audio/mpeg

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je danas sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u manastiru Rustovo u Paštrovićima.

Pred početak liturgije mitropolit Amfilohije je u prvine angelskog lika obukao poslušnicu ove monaške obitelji sestru Valentinu.

Nakon čitanja Jevanđelja Visokopreosvećeni mitropolit se arhipastirskom besjedom obratio sabranima riječima da smo svi na zemlji  prizvani da blagodarimo Gospodu na svemu što jesmo, što nam je dao i što će nam dati, ne samo u ovom vremenu nego i u vječnosti, i da blagosiljamo ime Njegovo, što je priziv pravog istinskog čovjeka koji je shvatio i prihvatio smisao svog života, kao i da  služimo Njemu i jedni drugima na način kako je On služio jer i On nije došao da mu služe nego da služi i da život svoj položi za bližnje svoje.

-Tajna Hristova je tajna istinske i prave ljubavi  koja se otkrila kroz Njegov promiso, kroz stvaranje vasione, svega svijeta , jer kroz Njega je sve postalo što je postalo i bez Njega ništa ne postoji što postoji. Njegova ljubav se otkrila i u brizi o svojim stvorenjima kroz Njegov Božanski promisao  o javljanju istine o Njemu i Tajnama Njegovim preko svetih  proroka, preko Jovana Krstitelja. Punoća tog javljanja jeste Njegov dolazak u ovaj svijet, kazao je vladika.

On je istakao da je Gospod Isus Hristos primio našu ljudsku prirodu, i da je primio na sebe sve sem grijeha našeg i postao čovjek. Savršeni Bog i savršeni Čovjek  koji nam otkriva i tajnu božanskog bića, tajnu Oca Svoga i Oca nešega Nebeskog, silom Duha Svetoga i tajnu istinskog i pravog čovjeka koji je stvoren po slici i prilici Božjoj po liku i podobiju Božjoj i koji taj lik čuva onako kako ga je oblikovo sam Gospod svojom Božanskom rukom, ali i svojim vaploćenjem, primanjem ljudske prirode.

-Punoća Njegove ljubavi otkriva se u Njegovom rođenju, življenju u sa nama i među nama. Njegova riječ o žrtvovanju Sebe za sve ljude i zemaljske narode, za sveukupnu svoju tvorevinu onako kako je opisano u Svetom jevanđelju kada je sabrao svojih 12 učenika i rekao šta će biti sa njim, da će biti uhvaćen, da će postradati i biti razapet i ubijen, da će se žrtvovati, umrijeti za spasenje čovjeka i svijeta, pretvorila se u djelo. Sve je prihvatio i na Golgoti nije nikoga osudio,istakao je Visokopreosvećeni mitropolit i dodao:.

-Svo čovječanstvo se vidi i ogleda u sudbini dvojice razbojnika koji su razapeti kada i Isus Hristos, pokajanog i onog koji je hulio na Hrista. Pokajani razbojnik govori onom drugom da su oni zaslužili kaznu i da je Isus nevin, moli Gospoda da ga se sjeti kad dođe u Carstvo Svoje. Prvi koji je ušao u raj je pokajani razbojnik sa desne strane i tako i svi oni koji su slični njemu do naših vremena, kao i žena koja je u Jevanđelju opisana kako je suzama svojim oprala noge Spasitelju, kosom ih posušila i mirom pomazala . I Bog joj je oprostio grijehe i rekao da će se njena vjera i ono što je učinila propovjedati kao što se i evo propovjeda više od 2000 godina .

Nakon pričešća a povodom praznika Prepodobnog Benedikta Nursijskog, manastirske slave i imendana oca Benedikta, igumana manastira Miholjska Prevlaka, i sestre Benedikte, vladika je blagoslovio i prelomio slavski kolač. Poželivši im od Gospoda dobro zdravlje i spasenje, on je podsjetio da je i Sveti Benedikt Nursijski kome je i posvećen mali hram u  Rustovu, velika ličnost-spona koja objedinjuje Istok i Zapad.

-Njegovi učenici su, u periodu kada je bila jedna crkva Istoka i Zapada, osnovali ove svetinje na Primorju, i živjeli u hramu Sv.Arhangela Mihaila i Gavrila na Prevlaci. Njegova monaška pravila su izrasla iz pravila Sv. Vasilija Velikoga, Antonija Velikoga pustinjaka, Sv. Grigorija Bogoslova  i svih drevnih otaca Istoka. On je prenio drevno monaško, podvižničko predanje Istoka pravoslavnoga, Palestine, Egipta, Sinaja, na Zapad te je s pravom nazvan patrijarhom Zapada. Preko ovog Hrama i oca našega Benedikta obnavlja se njegov spomen ovdje u Boki i neka bi to bila molitva našoj braći Zapada da se vrate punoći vjere koju je ispovjedao Sv. Benedikt Nursijski tako  da ponovo budemo jedno u punoj vjeri Jevanđeljskoj Sv. Benedikta i svetih otaca drevne crkve Istoka i Zapada, i Sv Grigorija Dvojeslova Pape rimskoga, koga danas takođe slavimo i čiju Liturgiju pređeosvećenih darova služimo u toku ovog Velikog posta, kazao je Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

On je podsjetio da Rustovo ponovo vaskrsava, kao i mnogi drugi manastiri u Paštrovićima, upravo blagodareći svetinji, ali i sabranju sestara i blagoslovu oca Benedikta kao i vjernog naroda koji su sebe ugradili u ovu svetinju učestvujući u njenoj obnovi .

Uprava Manastira ktitorima i priložnicima ove  svetinje je dodjelila zahvalnice koje je uručio mitropolit Amfilohije.  Zahvalnice Slovo ljubve dodijeljene su Stanku Rucoviću, Velimiru Mijoviću, Marku Careviću, Svetislavu i Ratku Lutovcu, Bogdanu Krsmanoviću, Vesni Mladenović, Zorici Dabanović, Momčilu Govedarici, Radovanu Miljaniću i Veri Bradić.

Vesna Dević