Mitropolit Vidovdan

Mitropolit Amfilohije u Grblju: Crkva i narod su protiv bezakonja a ne protiv Crne Gore

Ime: 28.06.2020 Mitropolit besjeda Podlastva; Opis: Crkva i narod su protiv bezakonja a ne protiv Crne Gore Tip: audio/mpeg

“Crkva i ovaj narod su protiv bezakonja a ne protiv Crne Gore. Ova vlast traži da policajci koji su prihvatili da služe Ustavu i zakonoma, služe bezakonju i onima koji su se nametnuli kao tobožnji čuvari toga zakona, a ustvari su čuvari svoje vlasti i para. To oni čuvaju, jer kada bi čuvali istinski Ustav i Crnu Goru ne bi tukli narod, nastavljajući time zločine Drugoga svjetskoga rata i zločine protiv ovih koji su ovdje na pravdi Boga pobijeni od bratske ruke”, ocijenio je danas na Vidovdan Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije izražavajući nadu da će se i ova vlast vratiti sebi, časti i obrazu svojih đedova, prađedova, koji se nijesu borili za odlikovanje i pare nego su sebe žrtvovali za svoje porodice, zemlju, otečastvo i narod.

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije je ovo kazao u manastiru Podlastva u Grblju gdje je sa sveštenstvom služio Svetu arhijerejsku liturgiju i parastos stradalima za krst časni i otečastvo

U toku Svete službe je krštena i miropomazana sluškinja Božija Ivana, koja se postavši hrišćanka saraspela Hristu u Tajni krštenja, da bi primila kvasac vječnoga neprolaznoga života.

Visokopreosvećeni Mitropolit je kazao da se kroz svu istoriju roda ljudskoga ostvaruje riječ Gospodnja: Ako mene goniše i vas će goniti; Ko sluša vašu riječ, sluša riječ Moju i Onoga koji je Mene poslao; Ko se Mene odriče, odriče se Oca Moga koji je na nebesima, Ne možete dva gospodara služiti.

“Ne možete služiti Bogu i mamonu. Samo dvije vrste ljudi postoje ovdje na zemlji od nastanka roda ljudskoga: oni koji služe Bogu i oni koji služe mamonu i klanjaju se lažnim idolima i vrijednostima. Tako je to bilo od Adama i Eve i tako se nastavlja do naših vremena. Oni koji su Božiji su uvijek na raspeću, uvijek stradaju”, kazao je vladika. Dodao je da to svjedoče i svetitelji koje danas slavimo, kao i svi oni koji su za Hrista postradali kroz vjekove, prije, za vrijeme Hrista i poslije Njega. Naročito prva tri vjeka istorije Crkve, kalendar je prepun imena mučenika od djeteta do starca.

Sveti prorok Amos, živio je u VIII vijeku prije Hrista, a njegovo se proroštvo na onom prvom izabranom narodu ostvaruje do naših vremana, a Bog, kako je kazao, popušta stradanja ne da bi uništio narod nego da bi ga vratio pravome putu, istini svojoj – Sebi kao vječnoj istini, Sebi kao istinskome Bogu i svome zakonu. Sveti mučenici Vit, Modest i Kriskentija su postradali u vrijeme cara Dioklecijana – prokletoga cara Dukljanina.

Sveti velikomučenik Kosovski Lazar je takođe bio postavljen pred izborom kome će se privoljeti carstvu: ako se privoli zemaljskom onda će pobjediti privremeno, ako se opredijeli Nebeskom carstvu onda će postradati; i kako je zapisano Car volede Carstvu nebeskome – opredijelio se za Carstvo Božije i žrtvovao sebe zajedno sa svojim vitezovima kosovskim stradalnicima na Gazimestanu za vjeru i otečastvo, krst časni i slobodu zlatnu.

“Cara Lazara je Bog izabrao da nastavi djelo svetorodne loze Nemanjića, i on je istinski nastavio to djelo, kao i oni koji su se opredijelili za Novi zavjet, Hrista raspetoga, ali i vaskrsloga kroz vjekove”, besjedio je vladika i dodao da se to tako nastavilo do naših vremena. Jadovno, Jasenovac, Prebilovac i mnoga druga mjesta su svjedočanstva onih koji su se žrtvovali za pravu vjeru i ime Božije do naših vremena i dana kao na KiM.

Prisjetivši se 1999. godine i mučenika tada postradalih koje je i sam sahranjivao tih stradalnih dana među kojima je mučenica djevojka Marica Mirić sahranjena u Pećkoj pšatrijaršiji, nad kojom je izvršeno nasilje od četvorice terorista pred njenom majkom, a onda su je zaklali kao jagnje. U svoje četiri knjige Mitropolit je zapisao imena hiljada onih koji su pobijeni od djece do staraca 1998-1999. godine među kojima je i monah Hariton čije su sasečene mošti poslije određenog vremena pronađene, ali njegova glava još uvek nije nađena, kao i jeromonah Stefan i mnogi drugi do naših vremena koji su stradali za Hrista sledujući Sv. Lazara Kosovskog.

“Žrtvovali su se pravdu Božiju, za istinu, i pokazali i nam put kojim treba da hodimo. Zato je i ovaj hram Velikomučeniku Kosovskom Lazaru podignut ne slučajno baš ovdje u Grblju. Podignut je po drevnom predanju, koje je i posvjedočeno, caru Lazaru jer on je Grbljanin, Hrebeljanović, i to pokazuje njegova krsna slava Sv. prorok Amos i mučenik Vit, na dan kada je bila i ona večera cara Lazara prije Kosovske bitke.”

Pomenuo je da je u Grblju bio hram posvećen Sv. proroku Amosu i mučeniku Vitu, koji će se ako Bog da obnoviti. Hram Sv. Lazara Kosovskog i sa njime postradalih mučenika koji je nikao ovdje je živo svjedočanstvo, kako je naglasio, živoga kontinuiteta i nastavka sa Miholjske prevlake 800 godina gorenja kandila vjere i vjernosti Hristu Bogu.

“Grbalj je kolijevka Velikomučenika cara Lazara i da Bog nagradi savremene Grbljane, kao i njihove pretke, što su se udostojili da podignu hram Velikomučeniku Kosovskom Lazaru i da ovdje bude sahranjeno njih oko 90 stradalnika nevino pobijenih u vrijeme one bogomržnje i bratomržnje 1944-1945. godine. I oni su kao drevni mučenici bili bačeni u jame, bunar, da bi poslije toliko godina bili ovdje prenijeti i sahranjeni u zajedničkoj grobnici sa blagoslovom svetoga Patrijarha Pavla”, besjedio je Arhiepiskop cetinjski.

Dodao je da su i oni svjedoci drevnoga izvornoga Grblja, Paštrovića, Podmaina i drugih koji su iz ovih bratstava i plemena koji su se žrtvovali i nastavli taj  put Sv. Lazara, proroka Amosa, mučenika Vita… onih koji su ostali vjerni Hristu Bogu i koji su se sa Njima saraspeli da bi vječno sa Njim živjeli.

“Daj Bože da i ovaj narod koji je sada ovdje podijeljen od ovozemaljskih moćnika, bez obzira ne to, ne ostane odijeljen od imena Božijega, od Hrista Boga našega, od prave vjere ma gdje bio i da ostane vjeran krstu časnome, Novome zavjetu, Hristu Bogu, pravoj vjeri, Kosovskom velikomučeniku Lazaru, mučeniku Vitu i svima svetima iznjedrenih iz roda našega”, kazao je Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije blagosloveći sve sabrane u ovoj svetoj obitelji.

Ispred manastira gdje se nalazi spomen-kosturnica podignuta 1992. godine, u kojoj je sahranjeno 90 Grbljana, Maina i Budvana, koji su bez suđenja stradali od bratske ruke, nakon pomena koji je odslužio, Mitropolit je kazao da su koristeći antifašizam, izvodeći lenjinističku revoluciju braća ovdje poklala svoju braću, sestre, očeve, majke, i da se to nastavilo do naših dana:

“I ovo ovdje što se sada događa po duhu nije ništa drugo nego produžetak tog otrovnoga sjemena bratoubilaštva koji se sada projavljuje ovdje u zaštitu vlastoljublja, slastoljublja i svojih para”, poručio  je Mitropolit Amfilohije.

Vladika je blagoslovio je Vuka Vukovića časnog policajaca koji je nedavno napustio policiju jer je čuvar Crkve i čuvar naroda, ocijenivši da on nastavlja da se bori za Ustav i obraz Crne Gore i svetinje:

“Ono od čega se otkazao je da se on ne bori protiv svoje braće i za interese moćnika ovoga svijeta i onih koji su njihove slugeranje, koji navodno štite Crnu Goru od Crkve Božije i onih koji su u nju ugradili svoje biće, boreći se kroz vjekove za krsta časni i slobodu zlatnu.”

Crkva i ovaj narod je ustao protiv bezakonja, ne protiv Crne Gore, njenoga Ustava, a vlast, kako je naglasio, traži da policajci koji su prihvatili da služe Ustavu i zakonoma, služe tom bezakonju i onima koji su se nametnuli kao tobožnji čuvari toga zakona:

“Oni su ustvari čuvari svoje vlasti i svojih para, a oni znaju kako su ih zaradili. To oni čuvaju, jer kada bi čuvali istinski Ustav i Crnu Goru ne bi tukli narod. Oni time nastavljaju zločine Drugoga svjetskoga rata i zločine protiv ovih koji su na pravdi Boga pobijeni i pohranjeni ovdje. U Boga se nadam da će ovaj Kosovski zavjet uticati i na njih, da se i oni vrate sebi, svojoj pameti i grobovima svojih predaka, časti i obrazu svojih đedova, prađedova, koji se nijesu borili za svoja odlikovanje i pare nego su sebe žrtvovali na hristoliki način za spasenje svijeta i svoje porodice, zemlje, otečastva i svoga naroda”, zaključio je Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

Zajedničarenje je nastavljeno za trpezom ljubavi.

Večeras u 19 časova Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije sa sveštenstvom će služiti moleban za spas svetinja i bratsku slogu.

Vesna Dević

Foto Jovan D. Radović