Manastir Moraca

Mitropolit Amfilohije: Na bogoubistvu i bratoubistvu se ne može graditi Crna Gora i njena budućnost

Ime: 15.12.2019. Mitropolit besjeda Moraca; Opis: Mitropolit Amfilohiju bogoslužio u manastiru Morača Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je danas, 15. decembra, na dan kada naša Crkva slavi Svetog cara Uroša i Svetog Joanikija Devičkog, sa sveštenstvom Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Morača.

Mitropolit MoračaTumačeći današnje Jevanđelje po Luki o bezumnom bogatašu, koji se nije bogatio Bogom nego se bogatio zemaljskim prolaznim rodom, Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije je kazao da svako bogatstvo takve vrste kroz vjekove danas jeste, a sjutra nije. Naglasio je da svi oni koji je na takvom bogatstvu i takvoj vlasti grade sebe i svoj narod, svoju državu i budućnost, po njihovu dušu će, kao i u ovoj priči, već ove noći doći i neće više biti ni njih, ni njihovog bogatstva

Morača

Na kraju Liturgije Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije je podsjetio na život Patrijarha Gavrila Dožića koji je u manastiru Morača učio škole i iz nje se dalje otisnuo u svijet, a nakon Svete službe opojao je obnovljeni grob i časni krst Ilije Novičina Mandića, rođenog 1884. a poginulog 20. 10. 1919. godine.