Dalibor

Правни заступник Митрополије црногорско-приморске адвокат Далибор Каварић о предлогу Закона о слободи вјероисповјести: Манастир Острог је домаће правно лице

Име: 19.12.2019 Advokat Dalibor Kavaric; Опис: Манастир Острог је домаће правно лице Тип: audio/mpeg

Коментаришући изјаву премијера Марковића да је манастир Острог у власништву српске патријаршије и да то тако више не може бити, адвокат Каварић је казао да то једноставно није тачно.

Веома ме чуди изјава премијера Марковића који је обично пословично опрезан човјек и стари полицајац који не прича ништа напамет или барем не би требао да прича ништа напамет сад кад је постао високи државни званичник и када је глас државе Црне Горе, да каже једну тако непровјерену ствар, при чему је врло једноставно у евиденцији државних органа на чијем је челу, могао провјерити да једноставно то није тачно“, казао је правни заступник Митрополије црногорско-приморске у разговору за радио „Светигора“.

Он је додао су манастир Острог и Митрополија црногорско-приморска регистровани као посебна правна лица.

Манастир Острог као и Митрополија црногорско-приморска уопште сходно члану 5 Устава СПЦ и члана 14 Устава Црне Горе су регистровани у државној статистици у МОНСТАТ-у као посебна правна лица, са сједиштем у манастиру Острогу односно у Цетињу, са посебним ПИБ-ом, са посебним одговорним лицем. Морам рећи премијеру да није у праву и да је требао провјерити ту чињеницу прије него што је изашао испред јавности у Скупштини Црне Горе, у највећем законодавном тијелу у држави, прије него што је саопштио једну тако неистиниту ствар. Дакле, манастир Острог је домаће правно лице регистровано пред државним органима Црне Горе са посебним атрибутима правнога лица које прописује Закон за правна лица и има сједиште у Црној Гори“, закључио је Каварић.