Dalibor

Pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske advokat Dalibor Kavarić o predlogu Zakona o slobodi vjeroispovjesti: Manastir Ostrog je domaće pravno lice

Ime: 19.12.2019 Advokat Dalibor Kavaric; Opis: Manastir Ostrog je domaće pravno lice Tip: audio/mpeg

Komentarišući izjavu premijera Markovića da je manastir Ostrog u vlasništvu srpske patrijaršije i da to tako više ne može biti, advokat Kavarić je kazao da to jednostavno nije tačno.

Veoma me čudi izjava premijera Markovića koji je obično poslovično oprezan čovjek i stari policajac koji ne priča ništa napamet ili barem ne bi trebao da priča ništa napamet sad kad je postao visoki državni zvaničnik i kada je glas države Crne Gore, da kaže jednu tako neprovjerenu stvar, pri čemu je vrlo jednostavno u evidenciji državnih organa na čijem je čelu, mogao provjeriti da jednostavno to nije tačno“, kazao je pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske u razgovoru za radio „Svetigora“.

On je dodao su manastir Ostrog i Mitropolija crnogorsko-primorska registrovani kao posebna pravna lica.

Manastir Ostrog kao i Mitropolija crnogorsko-primorska uopšte shodno članu 5 Ustava SPC i člana 14 Ustava Crne Gore su registrovani u državnoj statistici u MONSTAT-u kao posebna pravna lica, sa sjedištem u manastiru Ostrogu odnosno u Cetinju, sa posebnim PIB-om, sa posebnim odgovornim licem. Moram reći premijeru da nije u pravu i da je trebao provjeriti tu činjenicu prije nego što je izašao ispred javnosti u Skupštini Crne Gore, u najvećem zakonodavnom tijelu u državi, prije nego što je saopštio jednu tako neistinitu stvar. Dakle, manastir Ostrog je domaće pravno lice registrovano pred državnim organima Crne Gore sa posebnim atributima pravnoga lica koje propisuje Zakon za pravna lica i ima sjedište u Crnoj Gori“, zaključio je Kavarić.