Mitropolit Joanikije intervju

Mitropolit Joanikije: Temeljni ugovor će biti potpisan, saradnja sa vladom korektna

Nakon najave patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija da bi uskoro moglo doći do potpisivanje Temeljnog ugovora sa Crnom Gorom, a sa druge strane vladike bačkog Irineja Bulovića koji misli da neće dok je Zdravko Krivokapić na njenom čelu, mitropolit crnogorsko primosrski Joanikije, u intervjuu RTV Nikšić, koji će biti emitovan večeras od 20:30 kaže:

“Što se mene tiče, ta inicijativa će trajati sve dok se potpiše Temeljni ugovor Srpske pravoslavne crkve i Vlade Crne Gore. Ne mogu govoriti o rokovima, kada bi moglo doći do potpisivanja ugovora. Ono što je bitno jeste da crkva živi i sa i bez ugovora, ali ponavljam to je jedno civilizacijsko dostignuće i ne vidim nikakav razlog zašto bi se ta inicijativa prekinula i zašto se Temeljni ugovor ne bi potpisao. U pravnom pogledu taj dokument je važan. Sigurno je da bi naš položaj bio još bolje definisan, jer bi država i crkva usvojile zajednički dokument o međusobnom uvažavanju i podjeli nadležnosti. Kao na primer što je regulisano sa rimokatoličkom crkvom. To treba svakoj civilizovanoj državi”, zaključio je mitropolit Joanikije.

Odgovarajući na pitanja kakav je danas odnos aktuelne vlasti u Crnoj Gori i mitropolije crnogorsko primorske, mitropolit kaže da i jedni i drugi imaju svoje obaveze i nadležnosti.

“Mi ne želimo da se miješamo u poslove Vlade. Imamo korektnu saradnju. Vidimo nedostatke i probleme u današnjoj vlasti, ne želimo da doprinosimo produbljivanju već postojeće političke krize u Crnoj Gori. Neka političari sami rješavaju svoje probleme, neka nađu rješenje. Preporučujem da se vodi ozbiljan, odgovoran i konstruktivan dijalog, da se bave narodom i da im prioritet bude da učine nešto za taj norod koji predstavljaju. Ne bih ja mogao da savjetujem političare šta da rade i kako da postignu dogovor. Mi imamo suviše posla u svojoj nadležnosti. Ne pada nam na pamet da se još opterećujemo politikom, osim da se bavimo uređenjem odnosa crkve i države”, rekao je mitropolit crnogorsko primorski Joanikije.

S obzirom na to da su na snazi nove epidemiološke mjere, zbog porasta broja inficiranih od korona virusa, a znajući koji su sve običaji u vezi sa predstojećim božićnim praznicima, mitropolit poručuje:

“Ako nas ovo vrijeme upućuje na skromnost i na skromno proslavljanje Badnjeg dana i Božića, neće time naša vjera oslabiti. Ona će kroz tu skromnost ojačati. Da se svi obradujemo Hristovom rođenju, da njegova toplina uđe u naša srca, da nas objedini, izmiri. To je ono što želimo i sebi i svim ljudima dobre volje. I onima koji misle kao mi i onima koji drugačije razmišljaju. Svima želimo radost i milost, blagoslov i sve najljepše u prazničnim božićnim danima”, naglasio je mitropolit.

Izvor: https://www.rtnk.me/