Митрополит Јоаникије у манастиру Војнић

Митрополит Јоаникије у манастиру Војнић: Ко има дар трпљења, Господ га припрема за још веће дарове

Име: 2021.09.21 Mitropolit Joanikije manastir Vojnic; Опис: Митрополит Јоаникије у манастиру Војнић Тип: audio/mpeg

У навечерје празника Светих праведних Јоакима и Ане, у уторак 21. септембра 2021. године, служено је бденије у манастиру Војнић у Паштровићима. Служби су присуствовали монаси и монахиње из паштровских светиња, а Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је на крају службе у чин мале схиме замонашио искушеницу Златку и дао јој монашко име Исидора.

Митрополит Јоаникије је у бесједи након монашења истакао да је Пресвета Богородица свим хришћанима образац у вјери, животу и служењу Господу, да је Она недостижни узор свима јер је у своју пречисту дјевичанску утробу смјестила Спаситеља свијета и тиме постала шира од небеса и славнија од херувима и серафима. ”Она је не само узор, већ и брза помоћница, избавитељка, Она која нас непрестано приводи Христу. Монаси и монахиње, молећи се Богу и Пресветој Богородици, труде се да смјесте Господа Исуса Христа у своје срце, у свој ум и у своју душу, да се у Христа обуку”, рекао је владика и појаснио да на крштењу пјевамо ви који се у Христа крстисте у Христа се обукосте, али и када се монаши монах или монахиња, пјевамо исто то. ”Дакле када говоримо о облачењу у Христа”, рекао је Митрополит, ”то није само један моменат, и није само нека механичка ствар, већ је то урађено и с тиме је све завршено.” Појаснио је да када крштавамо младенце, то је облачење у ризу духовног живота коју треба сачувати и та риза треба да прирасте уз наше духовно биће. ”Да би та риза прирасла уз наше духовно биће, да бисмо се заиста обукли у Христа као вјечну и незалазну свјетлост, као у вјечни живот, вјечну радост, треба да се трудимо цијелог живота”, рекао је и додао да потпуно сједињење са Христом чекамо тек у будућем вијеку.

”Ако се овдје, у овом свијету, неко обукао у Христа, његове хаљине ће засијати у Царству небескоме, односно његово биће ће цијело засијати јаче од Сунца, и кад имамо у виду тај циљ, када стремимо Христу Господу и Царству Његовом вјечноме и заједници светих, неразоривој заједници, онда све тешкоће, искушења и муке које нас задесе у овом животу, треба да подносимо са радошћу, а монаси и монахиње се завјетују да ће тако подносити све тешкоће и сва одрицања која подразумјева монашки живот и без којих монашки живот није могућ”, рекао је владика Јоаникије и додао да ако је неки монах обукао је ове црне ризе, а не труди се и не стреми томе циљу како ваља, онда је он само по имену и по изгледу монах, а изнутра је отуђен од монашке службе и од живота.

Владика је нагласио да Господ штити и помаже и излива своју благодат на оне који се труде. Рекао је да сви гријешимо, али ако се искрено кајемо, Господ брзо притиче да нас утјеши, обнови и измири са нашим ближњима, помаже да се измиримо са својом савјешћу.

”Ево велике радости на овај велики празник, почело је већ од јуче то славље Рођења Пресвете Богородице, а истовремено се славе и Свети Јоаким и Ана, јер када славимо Пресвету Богородицу, славимо и Њене родитеље, па је зато сјутрадан посебан празник Светих Јоакима и Ане, а на овај свети дан је Бог удостојио ову обитељ да се њихова заједница ојача још једном сестром, сестром Исидором”, рекао је и додао да је ово име одабрала мати игуманија јер је истакла врлину нове сестре, да има дар трпљења. ”Ми се томе радујемо, јер ко има дар трпљења, њега Господ припрема за још веће дарове, тај дар је веома важан у монашком животу”, нагласио је и напоменуо да многи крену монашким животом али нису довољно истрајни, почну да посрћу и то производи велике проблеме. Владика је такође истакао да је у овој служби веома важно бити истрајан јер тако јача карактер, тако јача вјера и тако је подвиг монашки све слађи, љепши и све плодоноснији.

Митрополит Јоаникије је пожелио новој сестри Исидори изобиље дарова Духа Светога на овом тијесним путу који води у Царство небеско, јер је широк пут оних који пропадају, а монашки пут је тијесан и веома напоран. Подијелио је са присутнима ријеч једног монаха који је имао доста искушења у овоме животу, која му се дубоко урезала, а који је рекао да је много претрпио због својих гријехова и заблуда, али му је Бог дао да никада не зажали што је положио монашке завјете и никад му није пало на памет да ове завјете напусти. ”То заиста и јесте она унутрашња благодат коју Бог даје у срцима оних који су му вјерни, да увијек обнавља њихове духовне и душевне силе и даје им снаге да увијек иду напред и да никада не гледају назад, већ да стреме Господу и сједињењу са њиме”, закључио је Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Тијана Лекић

Фото: Жељко Драшковић