Mitropolit Joanikije uručio ultrazvučni aparat Institutu za onkologiju

Mitropolit Joanikije uručio ultrazvučni aparat Institutu za onkologiju

Ime: 05. 01.2022- MITROPOLIT- DONACIJA Klinickom centru CG; Opis: "05. 01.2022- MITROPOLIT- DONACIJA Klinickom centru CG". Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije danas, 5. januara 2022. godine, uručio je Institutu za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore donaciju Mitropolije  ultrazvučni aparat. Vrijednost donacije je oko 30.000 evra.

Čestitajući dolazeći praznik Hristovog Rođenja, Mitropolit je podsjetio na dugogodišnji običaj Crkve da u prazničnim danima daruje neku od važnih ustanova.

“Hvala vam na ovom susretu, neka Bog blagoslovi vaš rad, vaš ogromni trud, neka vam daruje snage da i ovu epidemiju pobijedimo svi zajedno, ali prevashodno zahvaljujući vašem trudu”, kazao je Mitropolit Joanikije obraćajući se zdravstvenim radnicima.

Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović zahvalila je Mitropolitu Joanikiju i cijeloj Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, naglašavajući da se radi o veoma važnom poklonu.

“To je ultrazvučni aparat koji je bio neophodan kako za liječenje, tako i za veoma važnu dijagnostiku teških onkoloških bolesnika”, objasnila je ministarka.


 

U nastavku integralne izjave Njegovog visokopreosveštenstva i uvažene ministarke Borovinić Bojović.

 

Izjava Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija:

Poštovana ministarko, gospodo direktori, neka je srećan praznik Rođenja Hristovog koji dolazi. Mi imamo običaj da uoči ovog praznika posjetimo neku od važnih ustanova i da nešto pomognemo. Ovog puta smo odlučili, zbog ove vrlo komplikovane epidemiološke situacije i zbog velikog opterećenja ljekara i medicinskog osoblja, a i cijeneći zaista vaš ogromni podvig u ovim teškim vremenima, da priložimo ovaj aparat. Meni su rekli da je najpotrebniji aparat za ultrazvuk, jer ova ustanova, Institut za onkologiju, ovaj aparat do sada nijesu imali i savjetujući se sa ljekarima, mi smo odlučili da upravo ovom odjeljenju poklonimo ovaj aparat, nadajući se da ćemo olakšati i ljekarima i bolesnicima i da ćemo na takav način makar malo doprinijeti našem narodnom zdravlju.

Hvala vam na ovom susretu, neka Bog blagoslovi vaš rad, vaš ogromni trud, neka vam daruje snage da i ovu epidemiju pobijedimo svi zajedno, ali prevashodno zahvaljujući vašem trudu. Tu se svi oslanjamo na ljekare, ali moramo svi da podijelimo odgovornost u ovim danima i godinama, jer epidemija traje dugo, da se zajednički izborimo i sa epidemijom i sa drugim bolestima.

 

Izjava ministarke zdravlja dr Jelene Borovinić Bojović:

Vaše visokopreosveštenstvo, uvaženi Mitropolite Joanikije, želim da iskažem posebnu zahvalnost Vama lično, kao i cijeloj Mitropoliji Crnogorsko- primorskoj, koja je i ovoga puta, kao i nebrojeno puta do sada, učinila veoma važan poklon i priredila danas jedno prijatno iznenađenje za ljekare Instituta za onkologiju, gdje od danas možemo da se pohvalimo da zahvaljujući Vama i Vašoj donaciji postoji jedan veoma važan aparat. To je ultrazvučni aparat koji je bio neophodan kako za liječenje, tako i za veoma važnu dijagnostiku teških onkoloških bolesnika. U tom smislu, posebno smo zahvalni što je ovaj aparat došao baš na ovo mjesto, u prave ruke ljekara koji spašavaju ljudske živote, jer mi znamo da bez obzira na pandemiju kojom smo svi u poslednje vrijeme posebno opterećeni, moramo voditi računa i ne smijemo zaboraviti sve one pacijente koji se liječe od teških malignih bolesti i koji zavređuju posebnu pažnju.

Naravno, u susret ovom velikom hrišćanskom prazniku, želim da iskoristim ovu priliku da čestitam predstojeće praznike svim vjernicima i da im poželim ono što je najvažnije sa ove adrese, a to je kao prvo dobro zdravlje, dobro raspoloženje za njihove porodice, veliku slogu i mir i naravno da svi zajednički, solidarno pomažemo jedni drugima, jer evo kao što nas je i ova pandemija upozorila, bez zajedništva nema prosperiteta. Najljepša hvala još jednom.

Lazar Šćekić