Mitropolit Onufrije

Mitropolit Onufrije poslao pismo podrške SPC u Crnoj Gori

Njegovo Blaženstvo Mitropolit kijevski i sve Ukrajine g. Onufrije, predstojatelj Ukrajinske Pravoslavne Crkve, izrazio je zabrinutost u vezi sa teškom situacijom u kojoj se Srpska Crkva trenutno nalazi u Crnoj Gori, prenosi se na zvaničnoj stranici Ukrajinske Pravoslavne Crkve. Mitropolit Onufrije poslao je  20. avgusta, pismo Mitropolitu crnogorsko-primorskom g. Amfilohiju povodom diskriminacije SPC u Crnoj Gori i izrazio svoju podršku Njegovom Visokopreosveštenstvu i vernom narodu Srpske Crkve.

Mitropolit Onufrije u pismu žali što do njega dolaze vesti o pogoršanom stanju SPC u Crnoj Gori u kojima se govori da im “preti nasilno oduzimanje svetinja i uništenje pojedinih molitvenih mesta”. Takođe se pominje i projekat zakona crnogorskih vlasti “koji za cilj ima da diskriminiše crnogorsko-primorsku Mitropoliju SPC po pitanju crkvene imovine”. Sa žaljenjem, Njegovo Blaženstvo konstatuje da “se sve to dešava uz podršku političara i ostalih ljudi sa nacionalističkim interesima koji u Crnoj Gori žele da odvoje Pravoslavlje od drevne tradicije srpskog naroda”.

Uzimajući u obzir da i vernici Ukrajinske Pravoslavne Crkve u Ukrajini takođe doživljavaju represije od strane pojedinih predstavnika ukrajinskih vlasti , ističe se da događaji u Crnoj Gori naročito pogađaju ukrajinski verni narod, stoga mitropolit priziva ka uzajamnoj molitvi.

Njegovo Blaženstvo navodi da utehu i radost treba da nađemo u rečima Svetog pisma da ako strada jedan ud, s njim stradaju svi udi; a ako li se jedan ud slavi, s njim se raduju svi udi.

U daljem tekstu pisma navodi se da “u ime episkopa, klira i vernika Ukrajinske Pravoslavne Crkve” Predstojatelj Ukrajinske Pravoslavne Crkve “izražava bratsku molitvenu podršku mitropolitu Amfiloju i Njegovoj pastvi, i želi neprestanu pomoć od Boga u tvrdom stajanju za veru Pravoslavnu i nepokolebljivost jedinstva Hristove i Božije Crkve, koja je stup i tvrđava istine”, prenosi zvanična internet-stranica Ukrajinske Pravoslavne Crkve.

Prevod – teolog Nikolaj Sapsaj

Izvor: Radio Slovo ljubve