Bijelo Polje

Moleban u Bijelom Polju: Virus bratomržnje i bogomržnje se liječi molitvom i pokajanjem

Moleban za odbranu svetinja i vjere pravoslavne, protiv diskriminatornog zakona o slobodi vjeroispovijesti služen je večeras, na Nedjelju Svih svetih i praznik Prepodobnog Ave Justina, u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Bijelom Polju.

“Divan je Bog u svetima svojim, Bog Izrailjev. Evo nas opet ispred ovog Svetog i veličanstvenog hrama sabranih na molitvi u ljubavi i radosti, o čemu svjedoče vaša ozarena lica. Dobro je što se okupljamo oko svoje Crkve u vjeri, nadi, ljubavi i miru, bez obzira  na sve što nas je zadnjih mjeseci pristiskalo. Bez obzira na sve radnje koje smo pretrpjeli a koje ne možemo nazvati ljudskim već samo neljudskim. Sabrali smo se opet bez obzira na prijetnje i pritiske, pokazavši da smo potomci onih koji su gradili i obnavljali svoje svetinje. Okupljeni oko ovog Svetog hrama zablagodarismo i poklonismo se Presvetoj Djevi, pomolivši joj se da primi naše molitve, jer su iskrene i od srca. Duboko se nadam da će naše molitve doći do prestola slave Carstva Hristovog, i da će uskoro biti uslišene”, kazao je, između ostalog, u besjedi kojom se obratio velikom broju sabranih Bjelopoljaca protojerej-stavrofor Siniša Janković.

On je kazao da su upravo molitve razbile sve bolesti, sve korone, sve viruse i mi se zato ne plašimo od ovih virusa.

“Najveći virus koji je neizlječiv, od koga boluju oni koji vladaju ovim narodom, je virus bratomržnje i bogomržnje a on se može izliječiti samo molitvom i pokajanjem. Pozivamo sa ovog svetog mjesta i njih da se pokaju, sagnuvši glave pred licem Božjim, da se postide svojih nedjela“, kazao je otac Siniša.

Obavijestio je vjernike da su danas parohu bjelopoljskom svešteniku Milosavu Jovanoviću nečasni ljudi, oni koji bježe od pravde, polomili stakla na vozilu u bjelopoljskom naselju Nikoljac, rekavši da su mislili da time mogu da nas zaplaše.

“Ne znaju ti nesrećnici da im je sve to uzalud, da je kraj blizu i da sat svakog dana sve više i više otkucava. Mi danas nismo mogli da organizujemo litiju, ali vi ste litija. Litija ste vi, sabrani ovdje da pokažemo ko smo, šta smo i čiji smo. Sabrali smo se da pokažemo da smo potomci naših Svetih predaka i da nastavljamo putem Svetog Vladimira i Svetoga Save, Arhiepiskopa Danila, Svetog Vasilija Ostroškog, Svetog Petra Cetinjskog, Svetog Stefana Piperskog i svih Svetih iz roda našega. Mi hodimo tim svijetlim putem, ne plažeći se, jer nam naši Sveti  obasjavaju pravi istiniti put a to je put sa Hristom i za Hristom. To je jedini pravi put, svi ostali putevi su stranputice i bespuća, rekao je sveštenik Siniša Janković.

Otac Siniša je dodao da svi oni koji, na žalost, ne osjećaju istinu i pravdu, budući ogrezli u grijehu, koji vladaju ovim narodom su se pogordili, odstupili su od naroda, više ne poznaju svoj narod pa se zato ovako i ponašaju.

“Umjesto da hapse kriminalce i lopove, a ima ih mnogo po Crnoj Gori, oni hapse vladike, sveštenstvo i pošteni i vjerni narod. Navodno brinući se za naše zdravlje, kao da smo mi maloumni pa ne znamo da čuvamo sebe i svoje zdravlje, nego sada oni i ostali dušebrižnici hoće da nas sačuvaju od nas samih. Neka oni sačuvaju sebe od  sebe samih, jer su najveći neprijatelji sebi i svome potomstvu. Sa ovog svetoga mjesta poručujemo: da ono što mi mislimo ovom narodu, državi i njima neka Bog da i nama, a ono što oni misle neka im Bog da, pa svakome da bude po njihovim željama  i mislima. A mi ih još jednom bratski pozivamo da se urazume, da se vrate na put svojih predaka, da ne nose prokletsvo svojih predaka, da ih se preci ne postide pred licem Božjim, nego da se  vrate majci Crkvi i braći svojoj, jer nas je malo da se opet dijelili na jedne, druge i treće. Treba svi zajedno da se okupimo oko ovog svetog hrama i da proslavimo ime Božije, majku Crkvu i Svete apostole Petra i Pavla u ovoj riznici duhovnosti u Polimlju“, poručio je otac Siniša zamolivši još jednom sve sabrane da slušaju majku Crkvu i naše arhijereje, da poštujemo jedni drugi i sve ono što Crkva Hristova objavi, jer je to na dobrobit svih nas države i naroda.

,,Živjeli, do konačne pobjede”, poručio je na molebnu u Crkvi Svetih Petra i Pavla u Bijelom Polju otac Siniša Janković.

Slobodanka Grdinić