Молитва и пјесма Мајци Божјој у манастиру Градиште

Молитва и пјесма Мајци Божјој у манастиру Градиште

Име: 21. 09. OTAC PAVLE GRADISTE; Опис: "21. 09. OTAC PAVLE GRADISTE". Тип: audio/mpeg

У древном, девет вјекова постојећем манастиру Градиште у Паштровићима на Приморју, молитвено је прослављен празник Рођења Мајке Божје, Светом Литургијом коју је служио архимандрит о. Павле Калањ.

манастир Градиште у Паштровићима Рођења Мајке БожјеПојали су вјерници сабрани са разних страна који ове последње дане љета проводе под благим сунцем на јадранској обали. Уз домаће Паштровиће, било их је и из Србије, Босне и Македоније, сви уједињени љубављу према Богородици.

Игуман о. Павле је благословио славски колач и бесједио у част празника. Рекао је и ове ријечи поуке “Драга браћо и сестре, све вас миловала Мајка Божја са обе руке, кријепила вас снагом духа и добрим здрављем, испунила срца ваша мајчинском љубављу и управљала стопе ваше на путу до вјечног загрљаја са Христом у Царству небеском!”

Послије богослужења, радост празника настављена је на платоу испред цркве, гдје су сабрани вјерници појали духовне пјесме у част Васкрслога Христа и Мајке Божје. Заиста је било дирљиво гледати духовно озарена лица и слушати радосне гласове богомољачких пјесама које пјева народ Божји поријеклом са разних страна а уједињен вјером, надом и љубављу ка светињи Божјој.

Литургија је служена у црквици посвећеној Мајци Божјој, празнику Успења, која са црквама Светог Николе и Светог Саве, чини цјелину манастирског комплекса. Ктиторски натпис свједочи да је подигнута 1620. године, и да ју је, као и цркву Св. Николе, тада осликао фрескама знаменити иконописац, поп Страхиња из Будимља. Унутрашњост цркве оплемењена је лијепим фрескама са сценама из Старог и Новог Завјета и ликовима владарске лозе Немањића: Стефана Немање, Стефана Првовјенчаног, Саве, Стефана Уроша Првог, Јелене, Милутина, Стефана Дечанског и Стефана Душана. Осим ових портрета, цркву својом љепотом посебно украшавају олтарска фреска Богородице и композиција Успења Богородице.

Старији иконостас ове цркве је, као и дио свода са фрескама, страдао у земљотресу 1979., а нови је, као и у цркви Св. Саве, израдио архимандрит Павле Калањ, садашњи настојатељ манастира.

Н.П.