Molitva i pjesma Majci Božjoj u manastiru Gradište

Molitva i pjesma Majci Božjoj u manastiru Gradište

Ime: 21. 09. OTAC PAVLE GRADISTE; Opis: "21. 09. OTAC PAVLE GRADISTE". Tip: audio/mpeg

U drevnom, devet vjekova postojećem manastiru Gradište u Paštrovićima na Primorju, molitveno je proslavljen praznik Rođenja Majke Božje, Svetom Liturgijom koju je služio arhimandrit o. Pavle Kalanj.

manastir Gradište u Paštrovićima Rođenja Majke BožjePojali su vjernici sabrani sa raznih strana koji ove poslednje dane ljeta provode pod blagim suncem na jadranskoj obali. Uz domaće Paštroviće, bilo ih je i iz Srbije, Bosne i Makedonije, svi ujedinjeni ljubavlju prema Bogorodici.

Iguman o. Pavle je blagoslovio slavski kolač i besjedio u čast praznika. Rekao je i ove riječi pouke “Draga braćo i sestre, sve vas milovala Majka Božja sa obe ruke, krijepila vas snagom duha i dobrim zdravljem, ispunila srca vaša majčinskom ljubavlju i upravljala stope vaše na putu do vječnog zagrljaja sa Hristom u Carstvu nebeskom!”

Poslije bogosluženja, radost praznika nastavljena je na platou ispred crkve, gdje su sabrani vjernici pojali duhovne pjesme u čast Vaskrsloga Hrista i Majke Božje. Zaista je bilo dirljivo gledati duhovno ozarena lica i slušati radosne glasove bogomoljačkih pjesama koje pjeva narod Božji porijeklom sa raznih strana a ujedinjen vjerom, nadom i ljubavlju ka svetinji Božjoj.

Liturgija je služena u crkvici posvećenoj Majci Božjoj, prazniku Uspenja, koja sa crkvama Svetog Nikole i Svetog Save, čini cjelinu manastirskog kompleksa. Ktitorski natpis svjedoči da je podignuta 1620. godine, i da ju je, kao i crkvu Sv. Nikole, tada oslikao freskama znameniti ikonopisac, pop Strahinja iz Budimlja. Unutrašnjost crkve oplemenjena je lijepim freskama sa scenama iz Starog i Novog Zavjeta i likovima vladarske loze Nemanjića: Stefana Nemanje, Stefana Prvovjenčanog, Save, Stefana Uroša Prvog, Jelene, Milutina, Stefana Dečanskog i Stefana Dušana. Osim ovih portreta, crkvu svojom ljepotom posebno ukrašavaju oltarska freska Bogorodice i kompozicija Uspenja Bogorodice.

Stariji ikonostas ove crkve je, kao i dio svoda sa freskama, stradao u zemljotresu 1979., a novi je, kao i u crkvi Sv. Save, izradio arhimandrit Pavle Kalanj, sadašnji nastojatelj manastira.

N.P.