Budva

Monah dr Pavle Kondić: “Zakonopravilo Svetog Save-lična karta srpskog naroda“

Ime: 20. 01. 2019 otac Pavle Kondic Licna karta Srpskog naroda; Opis: Monah dr Pavle Kondić Tip: audio/mpeg

Nekoliko hiljada Budvana okupilo se na litiji za obranu Svetinja na Bogojavljenje, u nedjelju 19. januara 2020. godine. Okupljenima se ovom prilikom obratio monah dr Pavle Kondić sabrat manastira Stanjevići koji je govorio na temu “Zakonopravilo Svetog Save-lična karta srpskog naroda“.

Monah Dr Pavle Kondic
Monah dr Pavle Kondić

Otac Pavle je sa sobom donio Nomokanon (zakonopravilo) Svetog Save rekavši da je ova stara, debela knjiga iz 1219. godine naša lična karta u cijeloj evropskoj istoriji, kulturi, civilizaciji i zakonpodavstvu, što svjedoče ova slova ispisana rukom Svetog oca našeg Save.

Sveti Sava je simvol našega života i našeg mjesta u čitavoj mediteranskoj, evropskoj i svjetskoj civilizaciji i pravnom poretku. Ovo je knjiga koju u rukama treba da imaju svi vlastodršci, svi koji se bave zakonom, pišu zakone ili traže bilo kakvu pravdu. I ovi naši sadašnji zakonodavci koji su na silu proglasili zakonom ovaj bespravno pravni projekat oni treba da uzmu ovu knjigu pa da u njoj potraže pravilo kako se pišu zakoni u odnosu između Crkve i države“-kaže monah dr Pavle Kondić.