Mitropolit Vlaska Crkva Cetinje

Na Vaskršnji utorak Mitropolit Amfilohije služio u Vlaškoj crkvi na Cetinju

Ime: 10 04 2018 BESJEDA MITROPOLITA AMFILOHIJA NA VASKRSNJI UTORAK U VLASKOJ CRKVI; Opis: Na Vaskršnji utorak Mitropolit Amfilohije služio u Vlaškoj crkvi na Cetinju Tip: audio/mpeg

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je danas na Vaskršnji utorak sa sveštenstvom Svetu službu u Vlaškoj crkvi na Cetinju.

U liturgijskoj besjedi nakon čitanja Jevanđelja Mitropolit crnogorsko-primorski je podsjetio da se Vlaška crkva nalazi na temeljima najstarije crkve koja je podignuta na Cetinju i da je naziv Vlaška dobila po tome što su se ovdje stanovnici, čobani iz Staroga Vlaha (okoline današnje svete Studenice) doselili prije Crnojevića i sagradili prvu crkvu.

Arhiepiskop cetinjski se prisjetio djetinjstva kada je i sam čuvao ovce po planini Bjelasici i saznanja da su se ovce uvijek sabirale oko mjesta gdje su drugi čobani sipali so.

-Kao što ova beslovesna životinja trči i traži so tako i hrišćani pravoslavni takođe trče na ona mjesta gdje je bila so duhovna. Evo i mi smo došli ovdje gdje je prvi put osoljena dolina Cetinja da primimo tu Nebesku so koju nam je Bog podario. A gdje bi drugdje ako ne ovdje u ovoj drevnoj crkvi i kraljevskom gradu koja sabira sve svetinje oko sebe, i počiva na Čestici časnog Krsta na kojem je rasapet Gospod a preko koga se susrećemo sa samim Gospodom. Tu je i ruka Sv. Jovana Krstitelja koja je krstila Gospoda u Jordanu. Mošti Svetog Petra Cetinjskoga koji se takođe osolio Nebeskom solju i nastavio predanje onih drevnih episkopa, apostolsko-svetosavskog trona zetsko- crnogorskoga, trona Mitropolije i predao ga nama da ga čuvamo i idemo stopama njegovim i naših otaca, Sv. Jovana Vladimira, Sv. Klimenta i Nauma, Kirila i Metodija preko našega oca Svetoga Save, arhiepiskopa i prosvetitelja. Idući za njima, mi ustvari idemo za  onima koji su njima predali tu Božansku so i istinsku, pravu vjeru sve do svetih apostola, kazao je vladika.

Podsjetivši da je  Gospod Nebeska so i Hljeb života koji silazi sa Neba i da svako ko od Njega jede ne umire već vječno živi i  da smo i mi so zemlji, on je istakao da hljeb i hrana kojom nas je Bog obdario se pretvara u hljeb života samim tim što je Bog sa nama i među nama.

-Zato je ostavio blagoslov da se i mi danas sabiramo oko hljeba kao i prvi Njegovi učenici i svi hrišćani kroz vjekove. Na početku je to obični hljeb i vino koje se prizivom, silaskom Duha svetoga, koji je sišao na Božju crkvu i apostole, kojim je rođen i Sin Božiji na zemlji, pretvara u tijelo Hristovo. Preko hljeba mi poznajemo Boga da je On sa nama i hranimo se tjelesnim hljebom a u isto vrijeme zadobijamo hljeb vječnoga života. Silu Božiju dobijamo i njome se pričešćujemo, Tijelom i Krvlju Gospoda našega i tako crkva ostaje živa i živonosna kroz vjekove. Evo i mi se danas sabrali ovdje, gdje je Božja so prije toliko vjekova pala prvi put, da se pričestimo zajedno sa onima koji su se ovdje kroz vjekove sabirali i koji će se sabirati i u budućim vremenima, kazao je u svojoj pastirskoj besjedi Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije sabranima u Vlaškoj crkvi na Cetinju.