Sveti Vasilije

Најава: Научни скуп о Светом Василију Острошком

Име: 08.05.2021 razgovor sa ocem bobanom jokicem; Опис: Научни скуп о Светом Василију Острошком Тип: audio/mpeg

У организацији Митрополије црногорско-приморске, Епархије будимљанско-никшићке и Епархије захумско-херцеговачке,  9. и 10. маја  биће одржан Међународни научни скуп „Свети Василије Острошки – 350 година од престављења“ у манастиру Острог, Никшићу и у Требињу.

 

Naucni SkupУ скупу ће учествовати личности из академске заједнице шест европских држава: Црне Горе, Србије, Босне и Херцеговине (Републике Српске), Кипра, Грчке и Русије.

Како је најављено учешће великог броја учесника, скуп ће се одржавати по паралелним сесијама са мањим бројем учесника и уз поштовање свих епидемиолошких мјера.

 

Protojerej Slobodan Jokic

О Научном скупу „Свети Василије Острошки – 350 година од престављења“ разговарали смо са протојерејем-ставрофором Слободоном Јокићем, архијерејским намјесником никшићким, који је члан Организационог одбора и учесник једне од сесија.

„Главна идеја овог скупа је да се хронолошки обухвати раздобље од 17. вијека до данашњих дана на простору Херцеговине, Црне Горе и осталих области које су у директном додиру са Светим Василијем Острошким. Чуће се излагања професора, академика, свештеника из разних сфера – политичке, културне, привредне, историје, теологије, историје умјетности, етнографије, фолклористике, археологије, историје књижевности, која су утемељена у домаћим и страним писаним свједочанствима, изворима, литератури, архивским истраживањима, да би што боље и јасније расвијетлили период у коме је живио и дјелао Свети Василије Острошки, као и развој његовог култа у каснијем периоду.

Ово ће уједно бити и прилика да се јасније представи епоха и стање у СПЦ у том раздобљу“, наводи за радио Светигору отац Слободан Јокић.

Са њим је разговарала Сенка Чоловић Шумић