Sveti Vasilije

Najava: Naučni skup o Svetom Vasiliju Ostroškom

Ime: 08.05.2021 razgovor sa ocem bobanom jokicem; Opis: Naučni skup o Svetom Vasiliju Ostroškom Tip: audio/mpeg

U organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske, Eparhije budimljansko-nikšićke i Eparhije zahumsko-hercegovačke,  9. i 10. maja  biće održan Međunarodni naučni skup „Sveti Vasilije Ostroški – 350 godina od prestavljenja“ u manastiru Ostrog, Nikšiću i u Trebinju.

 

Naucni SkupU skupu će učestvovati ličnosti iz akademske zajednice šest evropskih država: Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine (Republike Srpske), Kipra, Grčke i Rusije.

Kako je najavljeno učešće velikog broja učesnika, skup će se održavati po paralelnim sesijama sa manjim brojem učesnika i uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

 

Protojerej Slobodan Jokic

O Naučnom skupu „Sveti Vasilije Ostroški – 350 godina od prestavljenja“ razgovarali smo sa protojerejem-stavroforom Slobodonom Jokićem, arhijerejskim namjesnikom nikšićkim, koji je član Organizacionog odbora i učesnik jedne od sesija.

„Glavna ideja ovog skupa je da se hronološki obuhvati razdoblje od 17. vijeka do današnjih dana na prostoru Hercegovine, Crne Gore i ostalih oblasti koje su u direktnom dodiru sa Svetim Vasilijem Ostroškim. Čuće se izlaganja profesora, akademika, sveštenika iz raznih sfera – političke, kulturne, privredne, istorije, teologije, istorije umjetnosti, etnografije, folkloristike, arheologije, istorije književnosti, koja su utemeljena u domaćim i stranim pisanim svjedočanstvima, izvorima, literaturi, arhivskim istraživanjima, da bi što bolje i jasnije rasvijetlili period u kome je živio i djelao Sveti Vasilije Ostroški, kao i razvoj njegovog kulta u kasnijem periodu.

Ovo će ujedno biti i prilika da se jasnije predstavi epoha i stanje u SPC u tom razdoblju“, navodi za radio Svetigoru otac Slobodan Jokić.

Sa njim je razgovarala Senka Čolović Šumić