Jan 2020 Moleban I Litija U Niksicu 1

Nikšić odlučno u odbrani svete vjere pravoslavne

Ime: 02.01.2020 Otac Jefitmije Niksic moleban; Opis: Nikšić odlučno u odbrani svete vjere pravoslavne Tip: audio/mpeg

U srijedu, 1.  januara 2020, u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog, u Nikšiću, povodom neustavnog i diskriminatornog Zakona o slobodi vjeroispovjesti u Crnoj Gori, služen je Moleban Presvetoj Bogorodici.

Moleban je služilo sveštenstvo nikšićkog namjesništva, a molitveno su učestvovali, u velikom broju, sveštenoslužitelji, monahinje iz okolnih manastira i vjerni narod Nikšića, koji je, na ovaj način, stao u odbranu vjere pravoslavne, svetinja i zavještanja svetih predaka.

Nakon Molebana, koji se, svake večeri, služi u hramovima širom Crne Gore, sabrani vjerni narod, a, prema procjeni nekih medija – više od 10 holjada, uprkos hladnom vremenu i jakom vjetru, krenulo je ulicama Nikšića ka Trgu Slobode.

Otac Jeftimije SkuleticSabranje je pozdravio, obrativši se riječima pastirske bjesede, jeromonah Jeftimije (Škuletić), iguman Pivskog manastira.

Kazao je da je ovo za njega, kao rođenog Nikšićanina, ujedno ružan i lijep san. Lijep, jer su se „braća i sestre okupili zajedno oko Časnog Krsta, a ružan što ih je okupio takav zakon“.

Lijep san zato što smo zajedno, kao što kaže psalmopojac „kako je lijepo kad sva braća žive zajedno“, a ružan povodom ovoga zbog čega smo se okupili. Nigdje nema u Crnoj Gori tako dobrih, iskrenih i otvorenih ljudi kao u Nikšiću, a na drugoj strani onih žestokih. Ali, biblijska istina kaže da Bog takve voli. On ne voli mlake ljude, od velikog grešnika pravi pravednika, a dobrog i vrlinskog čoveka preobraća u svetitelja. Takvi smo mi i uvijek treba da imamo stav, pogovoto u ovakvim situacijama, da ne budemo mlaki“, poručio je o. Jeftimije.

Dodao je da su molebani, litije sa ikonama, krstovima, mirisom tamjana, molitvom i pojanjem, pravi način borbe.